Pentru a nu ne mai mira la nesfârşit de achiziţiile unora, de managementul altora şi de rateurile granzilor, vă propun o analiză la rece a aspectelor care au adus echipele de club din România acolo unde sunt ele astăzi. În definitiv este doar vorba de management defectuos sau dimpotrivă, de lipsa de marketing sau de unul sănătos, de proiecte de viitor pe terment scurt sau foarte scurt sau dimpotrivă pe termen mediu şi lung. Şi nu în cele din urmă, evident, de aspectul de „ţaţă de piaţă”, specific celor care sunt impotenţi la capitolele financiar, managerial ş.a.m.d., şi care nu ratează momentul de a-şi astupa „rahatul” cu vorbe şi scandal, brusturul fiind o plantă pe cale de dispariţie printre betoanele oraşelor civilizate!
.
De la ce pornim? Simplu, de la DEX (Dicţionarul Explicativ)! Acolo, persoane avizate au definit cele două tipuri de oameni care conduc, sau nu, echipele de fotbal din Liga domnului Mitică.
.
Prin urmare, tipul numărul 1 ne descrie:
.
PATRÓN s. 1. stăpân, (englezism) boss, (pop.) jupân. 2. Proprietar al unei întreprinderi. 2 Ocrotitor, protector. – Din lat. patronus, germ. Patron, fr. patron.
.
De cealaltă parte, tipul numărul 2:
.
INVESTITÓR, -OÁRE adj., s. m. f. (cel) care face o investiţie, care plasează un capital; s. (EC.) întreprinzător, iar definind cuvântul cu pricina avem
ÎNTREPRINZĂT//ÓR şi substantival 1. Care ştie să întreprindă acţiunile necesare (la momentul oportun); care vădeşte iniţiativă. 2. adj. descurcăreţ, (fig.) dezgheţat. 3. s. v. investitor.
.
Este inutil să comentăm prea mult diferenţele dintre cei doi termeni, patronul având grijă de avutul lui, calic, avar sau/şi econom din fire, pe când investitorul, investeşte, creându-şi premizele viitorului reuşit al afacerii sau a planului de afaceri, elaborând strategii pe termen mediu sau/şi lung.
.
Ei, şi dacă ne-am propus să fim analitici şi în aceeaşi măsură să nu ne „confuzăm” încurcând borcanele sau untul cu margarina şi brusturele cu hârtia igienică, le vom lua „step by step”.
.
Cine este PATRON? La categoria „stăpân, boss sau jupân” intră fără echivoc următorii (cu explicaţia aferentă):
.
1. GIGI BECALI, patron, boss sau jupân la Steaua Bucureşti. Subiectul în cauză, după noua zvonistică, falimentar şi dator vândut (zvon ca zvon dar orice minciună este jumătate adevăr) este calic, avar sau nepriceput, autoproclamat stăpân pe plantaţie sau prin deducţie logică cioban, acesta numindu-şi recent jucătorii oi, negre sau albe, în funcţie de preferinţe. Dânsul nu este investitor pentru că nu investeşte ci doar îşi protejează avutul, dobândit oarecum cu semne de întrebare. Are o jucărie din care vrea profit. Aruncă praf în ochii tuturor şi ca un veritabil jupân îşi jigneşte angajaţii, colaboratorii şi fanii. Nu deţine nici un plan de afaceri sau o strategie de redresare a echipei pe termen cel puţin mediu, de management nu are rost să discutăm căci el este inexistent, urmărind profitul imediat, sechelat fiind de la afacerile cu ovine sau/şi pământuri. Totul se reduce la eu îţi dau şi tu îmi dai, troc ieftin şi fără speranţă!
.
2. ACŢIONARII DIN „ŞTEFAN CEL MARE”, patroni, boşi sau jupâni la Dinamo Bucureşti, prea puţin potenţi financiar au fost nevoiţi să se strângă în ceată pentru a reuşi să asigure gura de oxigen pentru supravieţuirea izvorului de bani. Dinamo nu este un plan pe termen mediu sau lung, este o afacere personală a unor parveniţi, care recurg la troc sau vânzare directă pentru a scoate profit instant! Lipsa unui management este evident, planul afacerii reducându-se la cum se împarte mai corect profitul. A vinde jucători peste capul antrenorului doar pentru a face profit este cea mai simplă explicaţie. Ceea ce este de lăudat totuşi, este că ei sunt pricepuţi în a-şi asigura profitul viitor, achiziţionând tinere speranţe, care la momentul oportun vor fi vânduţi înzecit, cu sau fără acordul unui antrenor cu un plan bine gândit.
.
3. GEORGE COPOS, patron, boss sau jupân la Rapid Bucureşti, este ori foarte potent financiar dar calic si avar ca un jupân sau nu are de unde. Vorbeşte mult, este mierlos dar dur cu angajaţii, mână de fier, urmăreşte doar profitul fără a înţelege că pentru a scoate bani trebuie să şi investeşti pe măsură. Este pliat perfect modelului de stăpân de plantaţie.
.
Cine este INVESTITOR? La categoria investitor, intreprinzător intră fără echivoc următorii:
.
1. ARPAD PASZKANY, investior la CFR Cluj, potent om de afaceri care are în spate reale „business-uri” imobiliare sau/şi de altă natură şi care, ajutat de un manager mai mult decât răsărit, Iuliu Mureşan, are un plan managerial extrem de bine gândit, pe termen mediu şi lung. Acesta a preluat în urmă cu 6 ani echipa din Divizia C şi prin investiţii pe măsura necesităţilor fiecărei etape (nu a aruncat cu banii în stânga şi dreapta de la bun început, dovedindu-se un foarte bun strateg) a făcut din CFR Cluj echipa de pe primul loc, cu jucători străini cel puţin de nivelul celor din ţara noastră şi culminând în această iarnă cu aducerea unor jucători a căror nume spun totul. Român de etnie maghiară, vorbeşte puţin dar face multe, dovada că planul lui de investiţii este unul serios fiind faptul că aduce jucători, dar nu îi vinde la prima strigare, investeşte cu cap în infrastructură, creează la club o atmosferă profesionistă, fiind atent la detalii ce scapă restului echipelor, având grijă ca toată lumea să fie multumită pentru a se putea concentra şi ajuta la îndeplinirea obiectivelor. Este primul investitor care a înţeles că angajatul nu este sluga ci persoana care te ajuta sa reuşeşti şi că fără investiţii permanente şi gândite nu se poate realiza nimic.
2. DUMITRU BUCŞARU, investitor la Unirea Urziceni. Retras dar totuşi prezent în activitatea managerială a clubului, investeşte la echipă după posibilităţile personale (nu se cunosc exact). Se observă existenţa unui plan managerial cel puţin pe termen mediu, nelansându-se pe piaţa speculantă de cumpărare-vânzare de jucători. Are abilitatea de a se înconjura de persoane competente şi serioase din punct de vedere profesional (de exemplu Dan Petrescu şi Mihai Stoica).
.
La categoria „ÎNTRE”, intermediară se poate aminti de domnul MARIAN IANCU, fost investitor, metamorfozat în jupân, actualmente falimentar (alt zvon dar se poate observa tot mai mult în ultimul timp că este mult adevăr la mijloc). Prea mult entuziasm, mirajul câştigului imediat dar şi managementul defectuos ori lipsa de diplomaţie îl plasează pe acesta, dar şi pe Poli Timişoara, la categoria „ÎNTRE”! Din păcate!
.
Restul domnilor care s-au aciuat sau „şi-au tras” câte o echipă prin „Liga respectabilului Domn Mitică” ar vrea dar nu pot, prea puţin potenţi financiar sau fără cultură în afaceri sau sport oscilează pe un portativ de umplutură.
.
Lista ar putea continua dar probabil că diferenţele sunt evidente. Sunt absolut sigur că le-aţi remarcat şi dumneavoastră în prealabil, eu, neinventând nici roata dar nici pătratul, încerc doar să pun capăt uimirii nesfârşite. Ar fi necesar să admitem o dată pentru totdeauna că managementul şi marketingul, dar şi detaliile contează, doar nu au fost inventate degeaba, iar dacă vrei să reuşeşti trebuie să alegi: ori esti patron ori eşti investitor. Mănânci margarină sau unt, caci nu este acelaşi lucru, sau foloseşti hârtie igienică, parfumată, în locul brusturelui pentru a-ţi acoperi plămăduiala? De vină este doar brusturele, bietul de el, nefiind parfumat dar nici foarte eficient nu poate acoperi mirosul degajat de „tam-tam-ul” specific, de cearta din piaţă şi nici de minciuna cronică deja.
.
Simplu, acestea sunt sursele nenumăratelor ştiri, uimiri şi/sau mirări, frustrări şi adevăruri, stategii şi înjurături. Nimic mai mult şi nimic mai adevărat!