Tine-ma minte! Inregistrare

Toate articolele

15.03.2015 | LIGA 1

Toată miza pe copii

Singura șansă ca fotbalul românesc să nu mai trăiască în condițiile crizei profunde de azi este stimularea creșterii, formării și promovării jucătorilor tineri

Foarte bună ancheta colegilor Udrea și Răureanu din Gazeta de ieri
referitoare la decizia de schimbare a regulilor în privința extracomunitarilor, semn că jurnalismul de calitate nu se lasă ucis cu una, cu două de interese meschine, de falimente ale difuzorilor sau de prietenii/adversități vinovate. O îmbinare de elemente statistice, de regulament şi o trecere în revistă a numelor străinilor care au marcat istoria postdecembristă a fotbalului nostru de elită au conturat un tablou cvasicomplet în fața căruia cititorul, unicul nostru patron, să-și construiască singur judecata de valoare.

Chiar dacă scriu acum din postura de intern al fotbalului, mă bucur în continuare de privilegiul de a spune ce cred. Și cred că regula putea fi puțin mai bună, în sensul în care exista posibilitatea de a nu elimina complet sud-americanii de valoare care ar fi putut să vină în Liga 1. Iar propunerea cu care FRF a venit în grupul ce a lucrat această modificare de regulament a fost tocmai aceea ca în loc de 3 extracomunitari îngrădiți să fie doar doi restricționați de obligativitatea celor minimum 3 convocări la echipele naționale în ultimele 12 luni, dar și un loc “la liber” pentru fiecare echipă. Pe care să aplice și un Brandan, și un Adailton, și un Wesley ș.a., fotbaliști care au adus plusvaloare campionatului.

Evident că nu îmbrăţişez toate rezultantele anchetei. Şi pot argumenta. Spre exemplu, la punctul 7, care spune că "ideea e destul de rară în Europa", contraargumentul meu e o amplă analiză internă, din care a rezultat contrariul. Singura româncă licențiată în Drept Sportiv la Madrid și apoi angajată a Comitetului Olimpic European de la Bruxelles, Mălina Cîntic, actualmente șefa departamentului de Politici Publice din FRF, a trecut în revistă regulamentele din toate statele UE și a constatat că, din contră, peste tot există limitări similare, sub o formă sau alta.

Cu un singur lucru nu am cum să fiu deloc de acord în materialul publicat ieri. Punctul 5 enunțat de Remus Răureanu, cum că “Liga și Federația nu compensează cu măsuri care să determine cluburile să-și dezvolte centrele de tineret”, nu stă în picioare. În anul acesta, în care nu am făcut nimic la FRF, am izbutit totuși să mișcăm ceva în această zonă. Spre exemplu, dacă pînă acum cluburile, obligate fiind să aibă minim 5 echipe de juniori, le închiriau pur și simplu (vezi cazul Urziceni, care lua copii de pe la Slobozia), după noile reguli, care nu le permit să transfere mai mult de 4 copii într-o perioadă, nu vor mai putea face această manevră. Deci vor fi nevoiți să-i crească. De asemenea, din acest campionat, la Liga 2 este obligativitatea folosirii a minimum doi jucători sub 21 de ani, iar din vară se coboară limita la minimum doi sub 19 ani. Același lucru și pentru Liga a treia, unde numărul minim acum e de 3 sub 21, iar din august 3 sub 19.

Mai departe, același tip de regulament privind extracomunitarii și numărul de jucători crescuți la nivel național și local se va include și pentru Liga 2. În plus, ca să mai dau doar un singur exemplu, Federația va premia cu cîteva zeci de mii de euro clubul de eșalon secund care va folosi cei mai mulți tineri la finalul sezonului. Toate pentru stimularea creșterii, formării și promovării juniorilor în detrimentul importului de proastă calitate.

COMENTARII (30)

De karpov.anatoli pe 17.03.2015 la 16:48
Deci, miza pe copii. Nu Toată miza pe copii.
De karpov.anatoli pe 17.03.2015 la 16:46
Absolut pertinente acțiunile privind creșterea jucătorilor romani. Continuați. Privitor la seniori, chiar la liga 1 ar trebui obligativitatea ca minimum 4-6 jucatori titulari sa fie romani. In schimb, in situația extracomunitarilor, numărul acestora si obligativitatea selecțiilor, mi se par nu doar aberante, ci si inutile. Se declanșează o goana nebuna in a "rezolva" condițiile, selecții si/sau naturalizări. Goana va fi încununată de "succes", gunoiul va fi "sub preș"...legal, ma rog. In alta ordine de idei, ideea campionatului "elvețian" este absolut Dezastruoasa! Mai vorbim peste câțiva ani, după semnarea unui nou contract privind drepturile tv. Sa vedem câți bani va atrage o liga liliputana, populata de pionieri si soimii patriei. Daca aveam in continuare vechii "conducători", nici macar nu consumam energia de a scrie aceste rânduri. Asa, zic...poate, poate. Poate astia noi au auzit de un cuvânt magic: Echilibru! ....dincolo de îndrăzneala absolut necesară. Management... :)
De altona pe 16.03.2015 la 20:57
@goghe "Masura nu este foarte buna - este excelenta! Daca vrem calitate la fotbalistii romani trebuie sa ii crestem" Te imbeti cu apa rece. Trebuie sa VREM sa-i crestem. Iar asta nu se realizeaza cu ordine de sus, cu legi si obligativitati. Patronii din Romania nu vor sa creasca jucatori. Nu vor, si pace. Poti sa le dai cite legi vrei, se vor descurca ei intr-un fel. Mai o "omenie", mai un "e si el om", vor dribla cu usuringa impunerile si se vor concentra pe banii de la televiziuni. Asta, desigur, pina cind o liga cu Chiajna, Dorohoi si Recas nu va mai vinde nimic. Atunci vor pune lacatul stiind ca banii din UCL sint deja antamati pe echipa protejata de partidul si statul nostru.
De juniordefotbal pe 16.03.2015 la 12:37
Buget separat centre de copii si juniori. Pana cand nu o sa existe OBLIGATORIU un buget separat pentru centrele de copii si juniori nu o sa avem fotbal juvenil. Acel buget sa fie introdus in manualul de licentiere si RESPECTAT, APLICAT si controlabil de FRF. Degeaba avem “Articolul 25 din Regulamentul national de licenţiere a cluburilor și de fair play financiar” daca nu este aplicat. Reinfiintarea campionatului de tineret-sperante. Campionat in care aveau drept de joc si jucatori de la prima echipa ce nu prindeau lotul de “18” sau aveau etape de suspendare. Una e sa joci contra "Glontului Filiasi" si alta e sa-l ai adversar pe Radut, Marius Nicolae, Latovlevici O sugestie privind U17. Pe langa eforturile cu pregatirea acestui lot cred ca: FRF-ul si televiziunile cu profil sportiv ar putea (sa mai faca inca un efort) sa transmita meciurile din Anglia, meciuri de calificarea pentru turneul final din Bulgaria. Astfel am vedea exact valoarea fotbalului romanesc, aceasta generatie (1998) fiind cam cea mai valoroasa si mediatizata. Asa am vedea live unde ne aflam, valoarea fotbalistilor de aceeasi varsta din Europa.
De vcun pe 16.03.2015 la 12:11
dc s-ar aplica fara sa mai fie portite de fentare ar fi o treaba. fotbalul de la noi ar creste foarte mult.
De goghe pe 16.03.2015 la 11:34
Andrei ai reusit sa superi pe multi! :) Sincer nu stiu daca sa rid sau sa am un gust amar. Masura nu este foarte buna - este excelenta! Daca vrem calitate la fotbalistii romani trebuie sa ii crestem. Ca sa ii crestem trebuie sa le dam o sansa. Ca sa le dam o sansa trebuie sa oprim cumva - prin reglementari mai mult sau mai putin placute - goana dupa profit a "finantatorilor" care ne-au dus la nivelul la care sintem. Sincer i-as fi numit patroni dar stim ca nu este cazul. Dar asta este alt subiect. Anglia, mentionata de un istet mai jos ca nationala puternica - poate pe criterii media, ca la fotbal sint vai de mama lor - a inceput prima sa puna frina la importurile aiurea cind a vazut ca nu vine nimic din urma. Sa ai cel mai puternic campionat din lume dar sa se califice nationala la turnee finale a fost suficient sa inteleaga ca nu merg intr-o directie corecta. "Marea problema" pe care o creati este munca. Sa cresti juniori, sa dezvolti caractere, sa faci baze de pregatire, terenuri etc inseamna nu numai bani ci si munca. Sa convingi copii sa lase calculatorul si sa redai placerea de a bate mingea inseamna munca. MULTA MUNCA! Iar reactia oamenilor la ideea de a muncii ca sa ai rezultate imi lasa un gust amar ....
De 76dani pe 16.03.2015 la 11:28
Sa nu mai lasam nici antrenori straini, jucatori ?...nicidecum! Sa-i reanimam pe cei "iesiti la pensie"! Cred ca e mai bine! Sa vina Ilie (oricare dintre ei), se elibereaza Baciul, pe unde o umbla Denis Serban sau Radu Niculescu? Cu ce bani crestem juniorii si cine-i indruma? Suntem vai de noi din toate punctele de vedere: financiar, baze materiale, antrenori pentru juniori, etc..! Cred ca ar trebui procedat putin diferit. Haide-ti sa impunem o pregatire adecvata antrenorilor de copii si juniori, ve-ti vedea ca nu prea are cine antrena. Abia apoi sa vedem ce copii antrenam.
De stelistul1 pe 16.03.2015 la 04:43
Masurile luate de LPF si FRF sunt, ca sa fiu bland, aberante. In primul rand luati cluburilor posibilitatea de realiza un beneficiu financiar cu jucatori extracomunitari, asa cum a facut CFR Cluj, printre altele. Puteati sa limitati numarul de extracomunitari din lotul echipelor, dar sa veniti cu regula cu trei meciuri internaltionale... Vorba francezului "c'est une bataille de jeu". Mai précis sunteti total desconectati de la realitate. De jucatori africani sau sud americani nu mai poate fi vorba, iar de cei care indeplinesc criteriul... cu un Varela nu se face primavara. Argumentul, pueril de altfel, cum ca multe tari din CE au asemenea reguli nu sta in picioare pt simplul motiv ca nu toate tzarile sunt egale dpdv financiar. Cat despre pregatirea copiilor, veti mai avea nevoie de 20 de ani ca sa realizati conditii pt o pregatire corecta a acestora. Nu aveti baza materiala si nici financiara, iar antrenorii de la copii si juniori sunt printre cei mai... mai putin bine pregatiti. Vorbind direct, habar n-au sa invete fotbal pe cineva, bazandu-se in exclusive pe talentul individual, pe care nici macar nu stiu sa-l slefuiasca. Un Fabian sau Ianovchi nu se nasc in fiecare zi. Uitati-va la produsele fotbalului romanesc, in afara de talent nu au nimic, dar talentul nu te invatza cum si in ce conditii se trage la poarta, cum si in ce conditii se centreaza (cate centrari corecte vedeti pe etapa?)etc. Tind sa-i dau dreptate lui Hagi, distrugeti fotbalul cu astfel de masuri (camp. cu play off la o tzara de 20 de milioane de locuitori) Ingrozitoare incompetentza.
De altona pe 15.03.2015 la 21:22
Domnule Vochin, dragostea cu sila se numeste viol. Pina si marea si bogata FCSB a reusit sa inchirieze echipa pentru Youth League atunci cind a avut nevoie sa participle la UCL. Anumite chestiuni nu se pot reglementa. Trebuie ca cluburile sa isi doreasca sa creasca copii. Sub domnia lui Ceasca exista regula cu doi junior in primul 11. Cei doi junior erau schimbati in minutul cinci. Daca vreti sa intelegeti. Va mai dau un exemplu din vremea comunismului. Era interzisa sacrificarea animalelor fara avizul veterinarului. Se tocmea un sofer de basculanta pentru ora 2300. Suma= 100 lei. La ora convenita, vitelul era impins in strada, basculanta sosea, lovea animalul si disparea. A doua zi, veterinarul constata situatia, dadea avizul si cazul era rezolvat.
De plischi pe 15.03.2015 la 19:49
nu stiu ce este mai greu: sa-i gasesti? sa-i formezi? sau sa-i promovezi. apoi apar subintrebari: cine sa-i caute? daca-i gasesti, cum ii determini sa nu plece? nu in alt judet, ci in alt fotbal. daca vrei sa-i formezi, ai antrenori care sa stie treaba asta? una e sa-l antrenezi pentru urmatorul joc, alta e sa-l cresti, iar daca l-ai format ii oferi mijloace care sa-l faca sa nu plece? daca vrei sa formezi un jucator tanar si o faci pentru a-l vinde "afara", iar cu banii aia sa mai rezisti un campionat la noi, se cheama ca l-ai promovat.
De stefanpolici pe 15.03.2015 la 19:05
Masurile restricive sunt bune in ideea de a promova jucatorii nostrii. Problema insa este ce promovezi? Accederea jucatorilor straini in fotbalul nostru s-a facut și pe fondul lipsei jucatorilor de valoare romani. Problema de fond domnule Vochin este la centrele de copii si juniori. Poti sa ai o multime de centre de excelenta (bani aruncati ) daca metodologia de pregatire a copiilor si juniorilor este inactuală si superficială. Dovada cea mai buna sunt rezultatele dezastruase ale echipelor nationale de juniori de la toate nivelele.
De catalin_cj pe 15.03.2015 la 17:52
sa inteleg ca putem lua in campionat un slovak slab dar nu putem aduce un argentinian bunicel? buna treaba, domnule vochin, romanii nu de straini nu au loc ci de valore si impresii. un roman de acelasi nivel cu un strain nu are castig de cauza pentru ca vrea bani mai multi si are pretentii de campion mondial. problema e in centrele de juniori.
De saviola2_8 pe 15.03.2015 la 17:11
ALPIN, TE STIU DE 4-5 ANI, si tot la fel de prost esti, niciodata nu comentezi la subiect, mereu esti pe langa, so, nevermind, drum bun si cale batuta, tigane:)
De valiza.epo pe 15.03.2015 la 17:07
saviola: eu sunt ungur asa cum esti tu argentinian! Dar esti prea prost ca sa intelegi. Noi, ROMANII, avem o vorba: "pe prosti sa nu-i contrazici si de nebuni sa fugi". O respect. Nu te contrazic si... am fugit!!
De valiza.epo pe 15.03.2015 la 17:04
Problema strainilor este o falsa problema. Anglia, Spania, Italia, Germania, Franta, etc. sunt pline de jucatori "straini" si, totusi, Nationalele lor domina fotbalul mondial. Chiar si tarile furnizoare de "straini - Brazilia, Argentina sau Uruguay sunt in elita mondiala. Nu strainii sunt de vina pentru decaderea fotbalului nostru. Copiii romani ar avea de invatat de la ei (cel putin sa dea totul pentru banii primiti!). Dar UNDE sa invete?! Campioana Romaniei este total dezinteresata de copii si juniori!! Restul... iau exemplu de la campioana.
De saviola2_8 pe 15.03.2015 la 17:02
alpine, te-au aflat astia,esti un batranel, arati jalnic, asta e,si inca ceva, mah, eu-s roman, nu ungur, dar problema ta nu e ca esti ungur ca si sotia ta, edith, problema ta e ca esti limitat dar si anti roman:) hai, vezi-ti de treaba, dupa cum vezi, dialoghez cu un ungur, unul normal la cap, pentru dobitoci n-am timp azi, merci nenea alpin:))
De valiza.epo pe 15.03.2015 la 16:58
saviola: Altceva mai stii? Eu am mult mai multe in comun cu Romania decat unul ca tine, cu stamosi adusi din India de catre turci pentru a fi robi stramosilor mei! Si, de unde stii tu ca Tudor e din Turda?! Nici eu nu stiam, desi stau la vreo 30 de km de Turda. Poate il confunzi cu vaalahul tuciuriu, "fratele" tau.
De saviola2_8 pe 15.03.2015 la 16:51
ungurul vesel, nu sunt de aceeasi opinie, sorry, cred ca prin aceasta decizie vom incuraja dezvoltarea tinerilor romani, mai ales ca nu vom mai transfera orice brazilian sau sud american parlit doar pt ca e de aceeasi nationalitate cu ronaldinho sau messi.:)
De ungurul_vesel pe 15.03.2015 la 16:47
Saviola toate bune si frumoase doar ca nu strainii sunt interzisi ci extracomunitarii. De aici putem trage concluzia ca in viitor cluburile o sa se axeze ori pe juniori ori pe comunitari care o sa fie de o calitate si mai slaba decat extracomunitarii. Stiu ca sloganul clubului pe care il simpatizezi este "numai romani" insa paradoxal cred ca el este singurul club din liga 1 care a functionat o perioadafara centru de juniori. Pai daca nu cresti de unde vrei romani? Sa pice asa din ceru?
De saviola2_8 pe 15.03.2015 la 16:29
ungurul vesel: tosca, iancu, filip, tudose, mitrita, valceanu, ochirosii, vlad rusu, onicas, paraschiv etc etc asta doar din `pepiniera`, e drept nu-s jucatori de super clasa da sunt jucatori de liga 1, strainii cati au fost cu adevarati buni? la genul indispensabili? sa fim seriosi, 10 % din ce au fost adusi la noi au fost cu adevarat f buni, in rest....mai bine sa se insiste pe romani, rezultatele se vor vedea in timp! iar straini sa fie adusi dar nu orice `ciuruc` asa am facut cel mai mare rau juniorilor
De bethurbazal pe 15.03.2015 la 16:09
Echipele din Romania aveau probleme sa alinieze 2 sau 3 jucatori sub 21 de ani. In conditiile in care vor fi nevoiti sa alinieze la startul meciului 2 sau 3 jucatori sub 19 ani va fi jale mare. Vor juca acei copii doar fiindca "e musai" nu datorita valorii lor. Copii vor avea "la mana" cluburile fiind privilegiati in momentul negocierii unui contract. Cine pune mana pe varfurile categoriilor de varsta o vor face umbland serios prin buzunare. Restul cluburilor vor da bani pe ce nu face. Fotbalul va scadea ca nivel in urmatorii 10 ani. Daca nu sunt luate masuri pentru ca tinerii si copii acestei tari sa poata practica intens sportul degeaba obligam echipele (de fotbal si nu numai) sa-i introduca in teren caci tot slabi vor fi. SINGURA SANSA a fotbalului romanesc de a traversa aceste momente si de a creste in viitor e o lege a sportului prin care in ligile profesioniste sa investeasca bani DOAR firmele private. Acum se sifoneaza la greu banii publici de catre cei desemnati politic sa se ocupe de echipele de fotbal sustinute de primarii sau consilii judetene.
De ungurul_vesel pe 15.03.2015 la 16:01
Saviola te rog respectuos sa numesti 2-3 jucatori pe care i-a dat steaua nu la nationala ci la propriul club in ultimii 10-15 ani. Singura solutie este reintroducerea campionatului de juniori .
De humanimal pe 15.03.2015 la 15:49
De la dvs. domnule Vochin chiar aveam pretentii, dar m-ati dezamagit complet. In primul rand este o lege impotriva reglementarilor UE care sustin libera circulatiei a fortei de munca. Masura asta inseamna automat falimentul fotbalului romanesc. Talente nu stiu daca se mai nasc, cluburile nu isi permit sa faca centre asa cum sunt in afara pentru ca nu au bani pentru investitii pe termen lung. Singura solutie era sa avem si jucatori de valoare din afara pe langa care sa creasca acesti copii. O sa vedeti cum stadioanele se vor goli, audienta va scadea, investitorii nu vor mai fi atrasi si in final toti vor avea de pierdut. Nu credeti ca jucatori precum Teixeira, Wesley, Bokilla, Hamza, Boudjemaa, Brandan au adus plusvaloare? Cum credeti ca ar arata Barcelona fara Messi sau Real Madrid fara Ronaldo?
De leutoltean pe 15.03.2015 la 15:39
cred ca aceasta regula putea fi aplicata extracomunitarilor care proveneau din campionate aflate de la locul 16 in jos in clasamentul FIFA si atunci nu ar mai fi fost atatea comentarii cu sud-americanii; de asemenea, o masura buna ar fi ca cluburile aflate in insolventa la inceputul sezonului [care stim prin ce "inginerii" ale patronilor creditori (nu pot fi numiti finantatori) au ajuns in aceasta situatie] sa nu primeasca decat jumatate din drepturile TV, cealalta jumatate sa se imparta in mod egal formatiilor care nu sunt in insolventa!
De alegzander19 pe 15.03.2015 la 15:11
De ce nu se infiiteaza liga sub 20 ani spre exemplu .. in loc de prostia de Cupa Ligii
De maryan72 pe 15.03.2015 la 14:55
de ce nu-i obligati sa joace cu tineretul in deschidere sa se obisnuiasca si acei jucatori cu atmosfera meciului de seniori?p.s.:de ce federatia impreuna cu liga nu suspenda acei jucatori care dupa ce sunt schimbati merg la galerie si striga toate mizeriile ?
De saviola2_8 pe 15.03.2015 la 14:41
eu s pentru masura cu putini straini! e super solutie. rezultatele se vor vedea in timp dar vor fi super bune.
De saviola2_8 pe 15.03.2015 la 14:39
valiza epo, tudor, batranelul din turda, pe tine nu te roade grija nationalei mongoleze? ce treaba ai tu cu romania? iesi. ms.
De valiza.epo pe 15.03.2015 la 13:55
Degeaba se pune accent pe copii daca se continua cu rezultate stabilite in biroul lui Deaconu-Bricheta! Copiii vor fi repede scarbiti de aranjamentele becaliote din fruntea fotbalului nostru. Sau... se vor conforma situatiei si vor deveni o noua generatie de blatisti mioritici.
De zwqx pe 15.03.2015 la 13:54
Perfect, totul a fost bine cantarit, iar masura este suta la suta in favoarea fotbalului romanesc. Dar eu tot n-am inteles: maine, cand va intra in vigoare regula, ce vor pune cluburile in locul strainilor? Sau sunt doar eu batut in cap si-mi inchipiui ca intai trebuiau create conditiile si apoi aplicate regulile? A, am uitat, suntem in Romania... scapa cine poate!

Comenteaza:


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu