Tine-ma minte! Inregistrare

Toate articolele

23.02.2015 | LIGA 1

B&FCS

"Procedura Arlauskis" poate fi una dintre definiţiile fotbalului-afacere, cel care de mult timp i-a luat locul fotbalului-pasiune

Decizia renunţării la Arlauskis, cel puţin pentru derbyul de aseară, aparent surprinzătoare, a scindat gaşca noastră, a microbiştilor. Unii au fost de partea conducerii din Ghencea, alţii au contestat-o. Importantă rămîne însă dezbaterea.

Pe forumuri lucrurile sînt judecate un pic simplist. Cei care au îmbrăţişat decizia concedierii au fost catalogaţi sclavi ai ideologiei becaliste, ceilalţi, eterni opozanţi, reprezentanţi ai spiritului liber, neîngrădit. Neînregimentat, ca să folosim un termen mai apropiat de geneza acestei echipe.

În realitate, tema Arlauskis poate fi un studiu de caz depre politica oricărui club de fotbal. Portarul care a salvat Steaua de nenumărate ori în această toamnă termină contractul peste 3 luni. Nu pare dispus să-l prelungească şi, dacă mă întrebaţi pe mine, eu cred că deja s-a înţeles cu un alt club şi la un alt salariu. Evident, mult mai mare decît pot oferi roş-albaştrii. Mă bate gîndul că ar fi din Anglia, acel campionat unde salariile jucătorilor pe săptămînă au cerculeţe mai multe decît găseşti în sigla Comitetului Olimpic. Poate şi pentru că nu au de-a face cu vreun spirit olimpic.

Comparaţia cu Tătăruşanu pare inevitabilă. Lui nu i s-a aplicat un tratament identic, deşi se afla, în februarie trecut, în aceeaşi situaţie. Diferenţa fundamentală nu vine numai din faptul că Tătă apărase 5 ani poarta Stelei, că-şi făcuse datoria, cum sună formula lemnoasă. Adevărul e că anul trecut rezistenţa rivalilor din campionat era un pic mai puternică decît cea de acum, iar Cojocaru avea un an mai puţin. De data asta, Becali pare să nu rişte mare lucru promovînd un produs de viitor, de la care poate extrage şi succes sportiv, şi profit material.

Privind mai departe, cred că regula se va menţine şi în cazul unor jucători de cîmp care din vară vor părăsi corabia şi spun/scriu asta cu 10 ore înaintea meciului cu Rapid. Atît timp cît obiectivul numărul 1, cîştigarea campionatului, nu va fi pus în pericol (asta în cazul că titlul nu va fi ameninţat de vreun club în insolvenţă, situaţie în care merge şi locul 2, căci la bani contează doar accesul în Champions League), Prepeliţă, Rusescu, Latovlevici şi Bourceanu vor apărea din ce în ce mai rar în primul "11", aşa cum s-a întîmplat anul trecut cu Piovaccari. Chiar dacă se va vedea cu ochiul liber că unii dintre ei sînt mult mai buni decît cei ce-i vor înlocui. Pentru că sportul ăsta nu mai e de mult doar un joc, ci un etern şi cinic calcul de bani.

Un ping-pong între declaraţii de genul celor care trec de la un rival la altul sau pleacă de tineri în zonele "morţii profesionale" pentru că se gîndesc la "viitorul familiilor lor" şi altele, ale patronilor, ce-şi "protejează investiţia". Iar între ele, striviţi, rămînem noi, microbiştii dezinteresaţi financiar, care nu mai înţelegem de ce titulatura oricărei echipe mai e Fotbal Club, şi nu Business&Fotbal Club.

COMENTARII (9)

De cynick pe 25.02.2015 la 07:22
FC GIGI SRL
De irinaspi pe 24.02.2015 la 09:18
Ha ,ha...Articolul vine foarte tirziu... Sa ne aducem aminte ca la noi in campionat exista un jucator numit Matel...Un jucator care ajunsese la nationala si acoperea un post deficitar...Atunci toata presa intreba doar de ce jucatorul nu vrea sa prelungeasca...nu si de ce nu joaca...Tot atunci Steaua era motiv de batjocora in ziare pentru ca jucatori ca Tatarusanu sau Bourceanu nu prelungeau contractul cu Steaua,Si au jucat pina la sfirsit... Existenta articolului acum pune o singura intrebare:poti scrie orice de Becali dar nu si de Nicolae...
De stelist1986 pe 23.02.2015 la 14:35
@vladutz13, fii serios. Arlauskis nu aparase de vreo 3 ani decat sporadic, deci era un risc cu el. Marele Gigi a zis cu gura lui ca numai face contracte pe mai mult de un an, eventual cu prelungire. Oricum, nici acum nu-i tarziu, sa-i ofere 500.000 /an, contract pe trei ani , sa vezi cum semneaza. Apoi, poate sa ceara marele strateg cat vrea muschiul lui.
De vladutz13 pe 23.02.2015 la 14:20
@ticutroya Lacatus??? care cred ca s-a retras de peste un deceniu??? WOW!! Nimic de zic. @stelist1986 In cazul lui Arlauskis Steaua a insistat pt un contract pe durata mai lunga, dar omul venea din postura de jucator liber si nu a vrut decat un an special ca sa plece. Nu aveau cum sa-l preseze sa semneze pt mai mult. Deci sa nu acuzam unde nu e cazul. Trebuie acuzat acolo unde chiar doare: Prepelita, care dupa 10 ani in Liga 1 in sfarsit a inceput sa joace si sa fie util unei echipe.
De stelist1986 pe 23.02.2015 la 14:00
Bun, deci lui Becali i-a fost frica sa-i faca contract pe 2-3 ani ca sa nu se intepe, in caz ca Arlauskis n-ar fi confirmat, si sa nu trebuiasca sa-l plateasca ca pe Nila. Da cat de jegos sa fii , daca ti-a fost frica si n-ai vrut sa risti nimic, apoi sa soliciti profit in plus fata de profitul adus de jucator doar prin prestatie? Adica n-ai investit nimic in jucator, aproape ca l-ai adus zilier, dar vrei bani de parca tu l-ai crescut.
De ticutroya pe 23.02.2015 la 13:32
Daca spuneati asta cand injura Lacatus de mama focului , va credeam . Dar cand va ofuscati numai cand o fac adversarii , sunteti ridicoli !Dar de ce nu ma mira oare!!>>
De functionarul pe 23.02.2015 la 13:23
Jucatorii Rapidului care au injurat de mama focului nu vor fi suspendati pentru simplul fapt ca sunt si ei ... amarati si la retrogradare ... In alta ordine de idei, "politica" cluburilor romanesti de fotbal, falimentara dupa parerea mea, arata "puterea" manageriala a "conducatorilor" lor vremelnici. O astfel de pozitie de forta, inchizitoriala si dictatoriala in acelasi timp, nu poate aduce in viitorul mai mult sau mai putin indepartat decat ... necazuri, dezastru. Astfel de gafe, cum au fost cele facute de catre conducatorii echipei Steaua, si aseara in meciul cu Rapid se vor repeta, din pacate si nu se va intelege nimic din ce se intampla defapt in realitate. Aseara nu Rapid a invins Steaua ci Steaua s-a batut de una singura !
De goghe pe 23.02.2015 la 12:56
Si da si nu. Un club cu o administratie "pe bune" sau direct spus - profesionista - este atent la toate aceste detalii. Stiu cind imprumuta un jucator si pe ce perioada. Daca se hotarasc sa il tina, nu asteapta ultimele 3 luni sa ia o decizie. Aceeasi observatie este valabila si pentru contractele jucatorilor: negocierile nu incep in ultimul an de contract, cu atit mai putin in ultimele 6 luni - decit daca vrei sa "scapi" de el si nu vrei sa spui lucrurilor pe nume. Ce se intimpla la Steaua este caracteristic unei societati care "sta la ciupeala" ... o administratie proasta si pe genunchi, cu implicarea unor patroni "atoatestiutori" care nu au cistigat un leu/euro dintr-o afacere reala.
De vladutz13 pe 23.02.2015 la 12:53
Mda, ce sa zic, daca decizia se lua pentru a-l forta pe Cojocaru intelegeam, dar mai curand cred ca e pur si simplu o oftica a patronului ca nu ia bani pe Arlauskis, sau pe Prepelita. Schimbarile nu trebuie sa fie asa de bruste. Oricum, nu e asa de important, altceva am intrat sa va spun. Din moment ce acum lucrati in federatie (nu stiu in ce pozitie, departamentul de juniori? de relatii cu publicul), nu credeti ca ar fi momentul sa se ia masuri impotriva jucatorilor care injura pe stadion??? Nu am ajuns inca la nivelul in care sa dam oameni afara de pe stadion pt ca injura, ar fi prea greu, dar nu ar trebui inceput cu jucatorii???? Unii nu-si duc copiii sau sotiile la stadion din cauza violentelor fizice si verbale, dar dupa un meci ca cel de-aseara oare isi mai lasa copiii mici sa se uite macar la televizor??? Da, in transmisiune directa s-au vazut cum cei schimbati la Rapid injurau de mama focului. Nu ar fi normal sa fie suspendati pt asa ceva? iar aia care au injurat dupa terminarea meciului (si a transmisiunii) sa fie amendati? FRF-ul sau LPF-ul nu au tupeul sa ia masuri de 20 de ani.

Comenteaza:


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu