Tine-ma minte! Inregistrare

Toate articolele

08.12.2014 | LIGA 1

Nu meritai asta, Danciule!

Graba de a se aşeza pe banca tehnică a echipei sale de suflet fără a avea fie experienţa, fie pregătirea necesară l-a transformat pe fostul golgeter în carne de tun


"Nu cred că este ceva bun pentru Dănciulescu că a fost numit acum antrenor principal. Cred că trebuia să înceapă cu o echipă mai mică. Mulţi jucători s-au dus direct la o echipă mare şi aşa şi-au încheiat cariera. Dacă nu faci paşii corecţi, antrenoratul se termină repede". Cuvintele lui Ionuţ Lupescu n-au venit după acest 1-6 de la Giurgiu, ci undeva cu vreo săptămînă înainte, după ce Dinamo bătea la primul meci cu Danciu pe bancă, la Mediaş. Iar părerea nu era doar a unui fost mare internaţional, ci a însuşi şefului Comisiei Tehnice de la UEFA.

De vreo cîteva săptămîni, Ionel Dănciulescu a fost prins într-un vîrtej emoţional căruia nu i-a putut ţine piept. Pasiunea i-a învins net raţiunea. Dorinţa i-a dărîmat echilibrul. Mirajul băncii l-a făcut să intre într-un joc mai periculos ca un sport extrem. Sincer, mi-aş fi dorit ca Dinamo să nu fi pierdut nici la Astra, să fi terminat campionatul cu Danciu pe bancă neînvins, pentru a putea scrie exact acelaşi material. Şi pentru a-i putea spune aceleaşi lucruri pe care, de altfel, le-am făcut publice în studioul DigiSport, cu el de faţă, cu cîteva zile înainte ca Ionuţ Lupescu să aibă aceeaşi părere.

Din păcate, foştii fotbalişti au tentaţia să ardă etapele. În plus, sînt înconjuraţi de oameni care susţin că le vor binele, dar care, de fapt, le spun doar ce-şi doresc ei să audă. Nu am avut privilegiul de a fi prieten cu Danciu, ci doar să-mi fie un excelent coleg de emisiune. Iar pentru asta, cu riscul de a se supăra, i-am spus exact ce cred. În fapt, exact ce m-au învăţat mari lectori ai Europei care au predat în ultimii 10 ani la cursurile Pro. Foştii fotbalişti nu înţeleg necesitatea de a parcurge corect paşii în noua meserie. Vor să ajungă la catedră fără să fi făcut ei înşişi facultatea. Cred că experienţa acumulată pe teren le e suficientă ca să înceapă treaba direct de la prima ligă şi fără un solid fundament teoretic. Neîndoielnic, anii petrecuţi pe teren îi ajută şi reprezintă un atu în raport cu cei care încep antrenoratul fără să fi avut un asemenea bagaj în spate. Dar este doar o carte din pachetul de 52. Şi e insuficient.

Cu siguranţă, cursurile Pro nu au fost şi încă nu sînt cele mai bune din Europa. Probabil că unii au trecut pe acolo ca gîsca prin apă, iar alţii au avut alte aptitudini decît cele normale pentru a-şi lua licenţa. Dar şi aşa e mai mult decît nimic. Antrenoratul nu e numai despre a da cu piciorul în minge. Şcoala asta, bună-rea cum o fi, te învaţă şi pedagogie, psihologie, fiziologie etc. Toate pe rînd, în cîţiva ani, aşa cum doctorul învaţă la Medicină, inginerul la Politehnică, avocatul la Drept.

Spre exemplu, unul dintre cursurile susţinute de Jacques Crevoisier, o somitate în materie de teorie, dar şi un excelent practician, la loturile naţionale ale Franţei sau la Liverpool, alături de Houllier, se numea "Managementul propriei cariere". Cu siguranţă, dacă ar fi ştiut de el, Danciu n-ar fi acceptat niciodată s-o preia pe Dinamo în acest moment, cu un asemenea lot de jucători şi fără ca înainte să fi semnat un contract ferm pe cel puţin doi ani şi jumătate. Pentru a putea prelua controlul, elementul acela esenţial de care Alex Ferguson a fost obsedat toată cariera şi pe care l-a expus aproape în fiecare filă a lucrării "Autobiografia mea". Asta ca să revenim la noţiunea de şcoală, ca o bibliografie obligatorie.

COMENTARII (9)

De b_o_g_d_a_n pe 09.12.2014 la 19:43
In Spania a existat o intrega discutie pe tema folosirii lui Zinedine Zidane ca antrenor al echipei a doua a Real Madridului, in esalonul al treilea spaniol fara sa aiba titlul de antrenor cerut pentru aceasta functie.Multi tehnicieni care au trecut prin examenele destul de exigente ale Scolii de Antrenori Spaniole s-au revoltat pe buna dreptate. In Romania nici un cuvant pe subiectul acesta, cu exceptia lui Gheorghe Multescu care a si fost imediat taxat pentru ca a avut indrazneala sa-l numeasca pe omolugul sau de pe banca lui Dinamo "invatacel" intr-ale meseriei. Ionel Danciulescu, fizioterapeutul echipei in acte dirijeaza echipa de la margine, da interviuri din postura responsabilului reultatului si toata lumea accepta tacit ca e normal. Practic titlul de antrenor in Romania in ochii lumii nu-ti ofera nici o greutate, nici o validare. Si asta pentru ca de atatia ani in Romania nimeni nu pune serios problema calitatii Scolii de Antrenori. Suntem inca la nivelul ironiilor pe care intamplator le face tot in aceasta saptamana pe pagina gsp.ro si Adrian Georgescu. In concluzie, as spune ca sunt mai de plans antrenorii care muncesc devotat de ani de zile si nu sunt bagati niciodata in seama si nu li se da niciodata o sansa, decat Ionel Danciulescu care si-a asumat o functie care nu i se cuvenea cu toate bunele intentii pe care probabil le-a avut.
De maximuspqr pe 09.12.2014 la 11:33
Lasa ca nu este primul matrasit,au fost si vor mai fi victime. Cind tu vorbeai despre scoala,pregatire si invatare,danciu spunea ca fostilor fotbalisti trebuie sa li se permita sa antreneze fara scoala,vorbea despre anumite facilitati care ar trebui sa li se acorde...praf baiatul! Dupa ce rotariu scanda timpenii impreuna cu galeria dinamovista invatat fiind de danciulescu,mai putem avea vreo pretentie ca acest fost bun fotbalist sa devina bun antrenor,pedagog,educator?
De my_shoes93 pe 09.12.2014 la 07:38
Dl Andrei, exagerati prea mult cand afirmati ca ` s-a dus repede la o echipa mare `, cand de fapt a preluat echipa ptr ca ramasese fara antrenor si trebuie cineva cu nume, ca nu cred ca vreun paznic de la C.S Dinamo ar fi fost mai nimerit. Danciu stia ca nu va reusi dar si-a dat tot interesul, dar de aici pina a fi numit antrenor principal e ca si cum as incerca eu sa aselenizez la ora 14 ptr ca asa vor muschii mei ! Ce n-a meritat Danciu ? echipa a jucat prost, putea fi si Mourinho pe banca, cand echipa ia 3 boabe rapid e cam greu sa-si revina, mai ales cand vorbim despre o echipa romaneasca. Danciu a tinut locul noului antrenor, daca ar fi fost invins de chiajna cu 6-1 nu s-ar mai fi facut asa mare tam-tam, dar Astra a devenit un nume si a picat greu conducerii dinamoviste. O sa vina Rednic, si ? echipa va juca in acelasi stil mediocru ptr simplul fapt ca nu au jucatori de valoare, iar meciurile impotriva Stelei erau totul ptr ei, apoi luau bataie sau faceau egal dar se laudau c-au facut egal cu noi. Despre ce vorbim ?
De daculliber pe 08.12.2014 la 21:46
Foarte corect, dle Vochin! Nu este insa o tragedie...E un meci pierdut la un scor mare si atit...Eu as pune tunurile pe conducerea dinamovista,care pare a fi complet depasita de situatie si pe jucatori...Daca actualul actionar majoritar ar fi de acord sa vinda public actiuni la club, sint convins ca Dinamo ar iesi imediat din insolventa si cloaca in care se afla acum...Sintem foarte multi cei care iubim Dinamo, dar ne-ar trebui si o voce in mass-media, cineva care sa ia taurul de coarne...
De bamse1901 pe 08.12.2014 la 18:31
tot respectul pentru Danciu. nu cred ca suporterii dinamovisti il invinovatesc cu ceva
De eucutine pe 08.12.2014 la 18:13
Cand la o clasa plina de corigenti si repetenti, plus cativa mai rasariti (oricum, sunt in minoritate si sunt trasi in jos de ceilalti), mai aduci si profesori suplinitori, atunci nu poate iesi decat dezastru. Nu stiu daca a mai existat in prima liga o echipa care sa aduca 2 antrenori fara scoala terminata (nu ca ar insemna mare lucru...scoala ricisto-apolzaniana e un fel de spiru...scoate,pe banda rulanta, antrenori incompetenti si slab pregatiti (poate ca teoreticieni sunt buni, dar sunt slabi tacticieni, slabi pedagogi, slabi psihologi)) si, folosindu-se de o lacuna din regulament, "inchiriind" antrenor cu licenta PRO. Antrenorii din era negoita sunt precum produsele facute pe vapor.
De lebateauivre pe 08.12.2014 la 17:58
danciu e un caracter, nu se potriveste cu mocirla de la dinamo; asta-i tot, nimic altceva; in conditiile date nici murinho nu poate realiza ceva; si pe el l-ar lua la tinta, imediat, marii nostri specialisti; de altfel numai idiotii cred ca o echipa se face peste noapte si ca antrenorul e, singur, raspunzator
De andy_2008 pe 08.12.2014 la 16:05
Cine l a pus sa accepte?
De ex_pitesteanul pe 08.12.2014 la 15:46
imi para rau de situatia in care e danciu. unul dintre fotbalistii romani care mi-au placut cel mai mult in ultimii 10-15 ani si un tip extraordinar. cu toate astea, nu stiu daca are calitati de antrenor. sunt foarte putini care le au.

Comenteaza:


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu