Tine-ma minte! Inregistrare

Toate articolele

30.11.2014 | LIGA 1

Pierdut pasiune. Găsitorului recompensă

Cei care vor survola actuala criză a fotbalului nostru vor fi doar aceia care înaintea banilor vor pune sufletul

Începutul săptămînii trecute. Salonta. A doua acţiune de selecţie a copiilor românilor din străinătate organizată de Federaţie. După "spaniolii" de 15 ani, convocaţi la Madrid în octombrie, acum a venit rîndul "ungurilor" de 17-18 ani. O echipă formată din puştii noştri care evoluează în campionatul maghiar a jucat împotriva unei selecţionate a nord-vestului.

În total, peste 50 de copii, cei mai buni juniori la această vîrstă, de dincolo şi de dincoace de graniţe. În tribune, cu excepţia antrenorilor federali sosiţi de la Bucureşti, a referenţilor zonali, a lui Marcel Puşcaş şi Zoltan Kovacs, iniţiatorii acţiunii, lume puţină. Cîţiva părinţi, cîţiva impresari, cîţiva prieteni ai micilor fotbalişti. Şi nici un reprezentant al echipelor din ligile inferioare, care din sezonul viitor vor fi nevoiţi să joace cu unul sau doi juniori în teren. Deci, să aibă în lot 5-6 "mînji" de bună calitate.

Începutul acestei săptămîni. Buftea. A treia acţiune de selecţie din această lună pentru completarea lotului de tineret. Vreo 30 de tineri sub 21 de ani care evoluează în Liga a treia, plus selecţionata U 19 au încins frigul cu un triunghiular gen Trofeul Tim, de pe San Siro, cu meciuri de cîte 45 de minute. Tribuna, la fel de goală. Reprezentanţii cluburilor de negăsit.

Şi într-o parte, şi-n cealaltă, baza de date a antrenorilor loturilor naţionale s-a completat cu multe nume interesante. Jucători necunoscuţi pînă acum au fost luaţi în evidenţă, iar părerea specialiştilor e că au avut parte de multe surprize plăcute. Fotbalişti plini de talent, realmente buni, dar, vorba lui Robert Niţă, nevăzuţi de nimeni pînă acum.

În criza în care se afundă fotbalul românesc, de finanţare, de credibilitate, de identitate, singura speranţă pîlpîie în dreptul viitorului. Dacă ne mai scapă cineva, aceia sînt aceşti copii care aşteaptă să fie descoperiţi, instruiţi şi promovaţi. Iar cea mai mare problemă nu e nici pe departe lipsa banilor, ci imensul dezinteres al celor care lucrează în acest moment în interiorul fenomenului. Să ai, într-o săptămînă, strînşi la un loc peste 120 de copii şi tu, echipă de seniori care te zbaţi în ligile inferioare, să nu trimiţi pe nimeni să-i vadă e cea mai bună dovadă că, de fapt, nu-ţi pasă.

În realitate, problema fotbalului nostru e că i-a dispărut sufletul. Că autointitulaţii oameni de fotbal sînt, în marea lor majoritate, nişte vînători de foloase imediate. Nişte tipi fără nici un fel de iubire pentru meseria şi domeniul în care activează. În orice activitate, pasiunea este cea care pune totul în mişcare, indiferent de oprelişti. Octavian Paler spunea cîndva că pasiunea n-are nevoie de motivări suplimentare. Fără ea, indiferent dacă vom avea sau nu bani, tribunele de la Salonta şi de la Buftea vor rămîne mereu goale.

COMENTARII (4)

De b_o_g_d_a_n pe 30.11.2014 la 22:03
Acum ceva ani in urma juniorul pe care erau obligate echipele din esaloanele inferioare sa-l foloseasca se considera un fel de umplutura, si in marea majoritate a cazurilor acesta era ori ruda, ori un prieten al presedintelui sau antrenorului. N-as fi foarte surprins ca si acum lucrurile sa fie la fel. Legat de aceste trialuri as fi curios cum stam la capitolul atacanti. Am obsevat ca in ultimii ani echipele romanesti produc foarte putini jucatori de acest profil cantitativ si calitativ vorbind. Nu iau in calcul doar faptul ca la export de multa vreme nu scoatem pentru campionatele puternice decat fundasi (Gardos, Chiriches, Sapunaru, Radu Stefan...), ci ma gandesc ca si echipelor noastre din prima divizie le e greu sa nu apeleze la importuri pentru a-si rezolva acest post( cu exceptia Stelei care anul trecut il avea pe Piovaccarri, toate cluburile din primele 5 ale tarii au varfuri de origine straina in lot). Ca o parere personala cred ca o cauza ar fi lipsa unor modele pe de o parte, iar pe de alta lipsa unei ponderi mai mari a tehnicii ofensive in antrenmentele juniorilor nostri.Tind sa cred ca antrenorii romani prefera sa lucreze mai mult defensiva si sa lase la voia talentului restul. Observatia aceasta din urma vine si dintr-o evaluare personala si o dorinta de autocorectare eu pasind cu pasi mici in activitatea aceasta.
De plischi pe 30.11.2014 la 16:43
pasiunea este cu totul altceva decat o masa cat de cat...
De valiza.epo pe 30.11.2014 la 16:42
Fotbalul nostru a decazut din cauza prea deselor BLATURI si OMENII! Ce suflet sa mai puna jucatorii sau cluburile cand STIU rezultatul dinainte?! Si inainte de 1989 erau meciuri cu rezultat cunoscut, conform ordinelor venite "de sus". Dar jucatorii ofereau spectacol chiar si la acele meciuri! Astazi, jucatorilor le este lene si sa mimeze jocul. Asteapta doar fluierul final ca sa primeasca liber la cluburi de noapte. Nu au salarii mari, dar se castiga binisor si la pariuri.
De teniss pe 30.11.2014 la 15:01
eu cred ca de fapt e cu mult mai grav ! In fotbal astazi suflet = bani si de la Fifa vezi scandalurile ! treaba e super sufletista coborand pana la cel mai mic nivel . Nu poti rezolva nimic deh -sistemul-! Copii nostri din pacate in fotbal nu mai au suflet ! bani masini notorietate (femei )este deviza! Atat si nimic mai mult! Li se rupe de sufletul celorlalti care mai merg pe stadion ,fani ,etc . Sunt mai multumiti cu un contract banos decat cu o cupa castigata ca doar nu tine de foame !Si iar spun ca asta e din cauza globalizarii !

Comenteaza:


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu