Tine-ma minte! Inregistrare

Toate articolele

09.11.2014 | LIGA 1

Nu închideți ochii!

Cei care rup picioare sau capete prin fotbal ar trebui să stea departe de teren cel puțin cît va sta victima. Și chiar așa ar fi prea puțin

Primul instinct e să închizi ochii. Apoi te furnică ceva neplăcut prin interior, ca o durere iminentă pe care încă nu o ai. Un fulger rece și scurt. După care imaginea te înfioară. O bucată de picior desprinsă brutal, dar ținută în același cadru tv doar de jambierul elastic. Groaznic. Nu pricepi cum s-a întîmplat, însă reluările te ajută să pricepi. Un fotbalist controlează o minge, cu ajutorul căreia încearcă să-și facă un viitor, să-și construiască o carieră, să întrețină o familie. Să trăiască. Din spate vine un alt fotbalist care are cam aceleași idealuri. Numai că instinctul animalic, educația precară, violența zilnică din jurul lui și ideea machiavelică a atingerii scopului cu orice mijloace îl determină să se arunce asupra colegului său de breaslă. De aproape se aude o trosnitură macabră, spre tribune pleacă urletul de durere al victimei, iar la televizor reluările îți prezintă din toate unghiurile catastrofa.
Balaci, Balint, Pușcaș au fost nevoiți să termine mult prea devreme cariera pentru că au avut ghinionul să se întîlnească pe terenul de joc cu astfel de parteneri de competiție. Iar aceste nume sînt doar cîteva dintr-o serie de jucători profesioniști trimiși la pensie de zelul nemăsurat al unor așa-ziși colegi. Agresorii lor au continuat, mai devreme sau mai tîrziu, să joace. Mult prea devreme faţă de cît rău, conștient sau nu, au putut face.
La începutul anului am împărțit saloanele de recuperare cu mulți pacienți cu oase rupte. Eu suferisem o banală operație de menisc, ce a necesitat o singură zi de spitalizare completă. Chiar și așa, noaptea aceea n-a fost cea mai plăcută amintire a mea. Un genunchi umflat, penetrat de o drenă, prin care se scurgea sînge. O durere surdă ce a acompaniat ieșirea de sub anestezia locală. Inconfortul poziției din pat și a urinatului în ploscă. Senzația de scurtă sfîrșeală de a doua zi, cînd Ionuț Codorean, medicul care m-a operat, mi-a scos drena și m-a forțat să îndoi imediat genunchiul. Un mic chin. Dar unul insignifiant față de colegii de suferință. Față de cei cu ligamentele distruse, cei cu multiple fracturi, cei care ajunseseră deja la proteze. Iar operația e de-abia începutul unei lungi perioade de recuperare care înseamnă durere, poate și ghips, transpirație și orteze, voință, uneori lacrimi, dar care e esențială pentru omul de rînd, ca să nu mai vorbesc de sportivul de performanță. 
După ce Șeroni i-a sfărîmat piciorul lui Bancu și după ce Mureșan l-a mutilat pe Rusescu, Comisia de Disciplină a FRF a luat măsuri ce par dure: cîte 16 etape de suspendare pentru fiecare agresor. Imediat s-a pornit dezbaterea publică. Unii, de regulă cei pățiți și care știu ce înseamnă suferința aceasta, au salutat decizia. Alții, interesați sau netrecuți prin astfel de experimente, au socotit-o exagerată. Pentru aceștia din urmă aș avea o recomandare. Mergeți marți la Spitalul Militar, în ziua de consultație a doctorului Codorean, și stați cu el și cu pacienții lui de dimineața pînă seara! Cînd veți ajunge acasă vă garantez că măsura Comisiei de Disciplină vi se va părea o bucată de catifea lipită de obraz. Veți avea tendința să cereți ca agresorul să nu mai apară pe un teren de fotbal pînă cînd victima nu va reveni. Și nici asta nu vi s-ar părea extrem de mult, căci în lungul timp scurs, cel din urmă nu va suporta și durerea, și chinul, și sudoarea celuilalt. Iar atunci cînd veți conștientiza, primul instinct va fi să închideți ochii. Dar nu-i închideți!

COMENTARII (29)

De sorindumitrache pe 18.11.2014 la 02:31
Andrei, aseara la TV, prietenul tau tovarasul Craciunescu Ion a fost penibil. Nu este pt prima oara, dar tot continua sa apara la Digi. Pacat pt Digi. Ma bucur ca nu va mai puteam fi sef peste arbitri la FRF asa cum sistineati voi la un momentdat. CRACINESCULE ESTI PENIBIL!!!! Traim in 2014 nu in 1988. Rusescu du-te in civil si castigi sigur: 100%!!!
De utaaradan pe 16.11.2014 la 15:51
aluzia e cumva la camilarul macelarul radoi ?
De theonlyone.1 pe 14.11.2014 la 23:35
Maiculitaa, ce de frustrati si hateri posteaza aici !!! recte plischi , c24 si altii cu meningele varza de la etnobotanice :) Omul a zis bine ca agresorii sa fie suspendati cat timp sta victima . Nea ahabe, o asemenea masura ar avea EXACT efectul de prevenire , orice truditor pe tarlaua dintre buturi s-ar gandi de doua ori inainte sa bage o intrare "mureseneasca" ;) asa ca degeaba scormone dupa ghinde nea behehe (ca tot forumul il stie ca ne-apuca republik, aka gard peste Carpati , aka mocanita troglodita care face Ardealul de ras) . Dar eu sunt fericit si ma simt bine ca voi savurati "masline" :)))
De c24 pe 09.11.2014 la 20:51
Mastere, cand Gardos i-a facut felul lui bacila, ai fost intre cei care cereau indulgenta, ti-o fi memoria scurta? Sau pur si simplu logica matale functioneaza dupa principiul: "pentru unii muma, pentru altii ciuma". In alta ordine de idei cred ca orice cotonogar ar trebui pus, pe langa suspendarea cf. regulamentului, sa suporte salariul accidentatului pana redevine apt. Evident masurile trebuiesc luate indiferent de numele echipelor implicate, nu cum vrea mesterul Vochin, numai in favoarea stelei.
De c24 pe 09.11.2014 la 20:41
Mestere te referi la gardos?
De icstream pe 09.11.2014 la 18:06
cel putin de trei ori mai mult...
De gorgeousroadkill pe 09.11.2014 la 17:56
Hagi cam cat trebuia sa stea pe margine dupa ce-a facut in meciul cu Italia? Mai ales ca a fost vorba de intentie. La ruman intotdeauna-i tocmeala unde-i lege, ca daca lui ii place de reje, jiji si lacatus atunci ii musai sa se inchida ochii, da' cand is alde unguri gen Cadu sau Muresan sau oricine n-are steluta-n frunte, atunci sa se taie, dom'le,-n carne vie!
De dtdr pe 09.11.2014 la 17:38
S-a inceput, din cate imi aduc aminte, in urma cu cativa ani , cand Lacatus i-a rupt marlaneste piciorul lui Ardelean de la SC Bacau. S-a renuntat repede, fiind vorba de stelutza cea mica. Acesti membrii ai comisiior de KKT ale lpf si frf trebuie dati afara cat mai repede si pusi oameni onesti care sa apere FOTBALUL SI JUCATORII !
De cpt.ahab pe 09.11.2014 la 16:48
Ca intotdeauna, se bate moneda pe latura punitiva, nu si pe cea educativ- preventiva. Asemenea lucruri se petrec pt ca toata lumea care graviteaza in jurul fotbalului are o contributie la starea de fapt. Fotbalistii, dupa ce ca nu fac parte oricum din categoria celor cu sprinteneala neuronala, mai sunt si educati in "spiritul" victoriei cu orice pret. De aici, fiecare cu cat pricepe el din aceasta sintagma. Fotbalul abunda de astfel de "educatori". Auzim si la antrenori cu staif indemnuri de genul: "sa-i calcam pe cap" sau "sa-i atacam la jugulara". In al doilea rand, comisiile fotbalului mafiot nu judeca respectand principiile de drept. O fac in functie de interese. Acest fapt alimenteaza frustrari, sau incurajeaza violentele pe baza sadirii sentimentului impunitatii la jucatorii echipelor protejate. In al treilea rand, presa e intesata de titluri belicoase, de "umiliri",de instigari si denaturari. Orice victorie la mai mult de doua-trei goluri a devenit acum "umilitoare", se speculeaza la maximum istorii, se provoaca la interviuri cu intrebari gen "cutare a zis ca face ceva pe emblema voastra", violente din trecut se repun pe tapet, hranindu-se dorul de revansa, implicit al "revansei" cu orice pret. Cand toata lumea implicata in fenomen va fi interesata ca sportul sa-si recapete latura formativa, educationala, atunci vom vedea schimbari majore. Pana atunci, vom ataca de fiecare data efecte, nu cauze. Nu-mi place sa ma imbat cu apa rece. Trendul pe care se situeaza sportul, la ora actuala, este unul distructiv. Vom asista la trucari, doping si violente si mai multe, pe masura ce vor fi mai multe "bet"-uri pe tricouri, in chip de sponsori.. In fapt, gropari!
De asadaa pe 09.11.2014 la 16:15
valah, ramai atunci cu echipa ta "curata". eu nu ma refeream la ajutor gen cfr, acolo e alt nivel. este si mai ales a fost prea pe fata. otelul, cfr sunt CL al furatului. steaua e doar in EL.
De valah pe 09.11.2014 la 15:45
wow...mircea badea are si el dreptate in ceva. internetul este plin de imbecili. la ei totul se rezuma la steaua. asadaa@ aoleo mama ! in opt ani steaua a luat doua campionate. din 24 de trofee posibile a castigat 3 sau 4. a jucat doua finale in ultimii doi ani, cu trofeul pe masa si le-a pierdut pe ambele. cat ajutor a primit de la arbitrii ? nu te mai lasa influentat de toti mironicii care daca se musca de limba se otravesc, steaua nu se compara cu cfr la furat cu arbitrii, talibanismul asta te duce pe o pista gresita. apropo, ai vazut cum a castigat cfr cu botosaniul, avandu-l pe eternul arbitru de casa petrescu radu la mijloc ?
De plischi pe 09.11.2014 la 15:27
pentru EUROPAA: eu aveam senzatia ca domnul vochin este dinamovist. sa ma fi inselat? dar daca este neutru?
De mosh_gerilla.1948 pe 09.11.2014 la 15:25
D-le Andrei Vochin, din punctul meu de vedere, este foarte bine că vă doriți asemenea măsuri "justițiare". Totuși, extinzând arealul de comitere a infracțiunilor (și, referindu-ne la toți semenii), vă pun următoarea întrebare: un criminal cât ar trebui să stea înafara "scenei"? Desigur, este o întrebare retorică, răspunsul (prin analogie) se deduce chiar din comentariul dvs și ar trebui să fie unul de genul... "Nu închideți ochii! Cei care comit crime ar trebui să stea departe de...cel puțin cât va sta victima. Și chiar așa ar fi prea puțin...".
De plischi pe 09.11.2014 la 15:18
nu uit imaginea in care lacatus a determinat piciorul unui adversar sa se imparta in doua aproape. au trecut multi ani de-atunci, iar acel adversar din cate imi amintesc nu a mai revenit in fotbal, sau daca a facut-o poate in divizia ygrec. varianta asta cu statul cat sta victima s-a mai vanturat, dar probabil s-a considerat ca nu este buna. eu as fi propus atunci un amendament, in sensul ca numai jucatorii care faulteaza grosolan, dar au un nume, sa fie suspendati numai jumatate din cat sta victimele lor.
De europaaa pe 09.11.2014 la 15:09
domnule vochin 5telist, nu meritati respect, radoi a rupt guri si picioare, lacatus sa nu mai zic, acum ca e 5teaua rupta trebuie sa luam masuri drastice nu?? RUSINE , lasati-i sa joace singuri atunci , sa nu cumva sa fie loviti
De fcu1948 pe 09.11.2014 la 14:56
De ce n-ai scris un articol similar imediat după intrările criminale ale steliştilor Lăcătuş şi Gadoş???? Unde este echidistanța și imparțialitatea domnule jurnalist stelist????? Sau unii fotbaliști pot rupe liniștiți picioare, atunci când îmbracă tricoul roș-albastru al echipei sprijinite la greu de FRF, LPF și presa aservită?????
De ungurul_vesel pe 09.11.2014 la 14:46
Si ziaristii care scriu articole cu dedicatie ar trebui exclusi din jurnalism si cei care iau bani pentru a scrie anumite artilo ar trebui inchisi si politistii care iau mita ar trebui pedepsiti mai aspru decat restul populatiei si medicii care nu se apuca de treaba pana nu vad plicul ar trebui lasati fara dreptul de a mai practica si catasi mai cate nu ar trebui!
De asadaa pe 09.11.2014 la 14:41
valah, e intentie cand faultezi ca echipa adversa sa nu plece pe contraatac. gardos nu a vrut sa ii rupa piciorul, evident,dar nici muresan nu a vrut sa il chioreasca pe rusescu, dar ambele s.au intamplat. asa ca nu va mai plangeti ca a fost furata steaua. un meci furata si alte 25 ajutata e bine. orcicum, cu acest circ facut, pana in aprilie, mai nu vom mai vedea decizii impotriva stelei. orice faza la limita, va fi judecata in favoarea..."campioanei"...scop ul a fost atins
De intrebare pe 09.11.2014 la 14:39
Ma scuzati Alexa l-a faultat dur pe Adrian Popescu nu Ganea.
De intrebare pe 09.11.2014 la 14:37
Meci Pandurii-Poli Timisoara Ganea baga in spital pe Adrian Popescu, care nu va mai juca FOTBAL. De asta nu s-a scris nimic. Ganea numai trebuia sa joace fotbal de atunci?
De intrebare pe 09.11.2014 la 14:32
Domnule Stelist Vochin TREBUIA SCRIS ARTICOLUL ASTA PENTRU ACCIDENTAREA CAUZATA DE GARDOS, NU ACUM. Articolul acesta trebuia scris cand nu era vorba de steaua. Sau daca era vorba de Steaua ea sa fie cea afectata de suspendare. Ce sa mai zici de: Alexa, Ganea, Lacatus sau Gardos????!!!!
De intrebare pe 09.11.2014 la 14:29
Domnule Stelist Vochin TREBUIA PENTRU GARDOS ARTICOLUL ASTA NU ACUM. Deci lasa-ne trebuia articolul asta cand nu era vorba de steaua nu acum. Sau daca era vorba de Steaua ea sa fie cea afectata de suspendare. Ce sa mai zici: de Alexa, Ganea, Lacatus sau Gardos????!!!!
De alenb pe 09.11.2014 la 14:20
exact vochin! Dar asta trebuia sa li se aplice si lui lacatus si gardos. Primul a stat 9 etape, al doilea 8. Iar victimele si-au terminat cariera. Impresia este ca atunci cand e vorba de steaua sanctiunile se judeca cu o masura iar cand e vorba de alte echipe cu alta masura. Nu ramane decat ca FRF si LPF sa dovedeasca ca la primul cot in gura sau picior rupt produs de un stelist ca si ei primesc aceeasi sanctiune. Nu stiu de ce dar cred ca o sa aud din nou acea scuza penibila "nu a fost cu intentie" cand va fi vorba de un stelist
De valah pe 09.11.2014 la 14:00
daca victima nu mai poate juca, sa nu mai joace nici agresorul ? dar daca victima decedeaza, vezi cazul neamtu, sa moara si agresorul ? trebuie sa existe proportii in toate si de aceea sa stai ca agresor cat victima, nu este o decizie sanatoasa, aduce a lege a talionului, "ochi pt ochi." @asadaa si @behehe sunteti doi inafntili cu creier neted. gardos nu a intentionat sa il rupa pe bacila, a atacat cu talpa jos, la minge, din fata nu din spate. bacila insa se intorcea si i s-a prins vf bocancului sub piciorul lui gardos, creeandu-se efectul de parghie. gardos a platit stand zece etape, merita mai mult, dar la el, spre deosebire de muresan, nu a fost intentie.
De behehe pe 09.11.2014 la 13:42
Nu am vazut aceasta atitudine cand Gardos l-a terminat pe Bacila si a stat doar 8 etape...si apropos..."marele" Balaci a fost un cotonogar de clasa mondiala...a terminat cariera a cel putin 2-3 jucatori...asa ca mai incet cu pianul pe scari si cu atitudinea asta "la moda" de a lovi in Muresan sau Seroni...
De v_for_vendetta_2011 pe 09.11.2014 la 13:42
ieri Daniel Stanciu la un post de radio era ofuscat ca vezi domne Keseru joaca ia N'doye nu joaca,ca nu a fost grav si ca "de ce suspendatul nu sta afara cat sta si victima?"....ok,dar tot acelasi Stanciu ,acum cateva zile ne spunea,invocand legea civila, ca daca Muresan a primit 16 etape,ala de la Viitoru ar trebui bagat in puscarie. Pai sa ne luam dupa mintea lui Stanciu si sa o "judecam dupa legea civila/penala"(nu cunosc termenii) si sa-i spunem :"nenea Stanciu,daca un om este impuscat la vanatoare,din neglijenta nu intentionat (cum a lovit Muresan) vinovatul isi ia cel putin un an de inchisoare iar victima poate se face bine intr-o luna,atunci ce facem,tinem vinovatii in puscarii pana se reface victima?
De asadaa pe 09.11.2014 la 13:35
de ce nu s.a facut asa mult caz si circ, la meciul steaua-panduri cand gardos a intrat criminal la bacila si i.a produs dubla fractura? a luat 10 etape si s.a redus la 6. asta nu se spune ca nu este in avantajul stelei. sau cazul lacatus, despre care nu stiu prea multe, doar ca a intrat criminal si el. un alt caz in care se vede clar ca steaua e avantajata. sau youssouf kone, fracura de peroneu la d. grigore. a luat 2 etape. doar cei care ii ataca pe stelisti sunt aspru pedepsiti se pare.
De rolando pe 09.11.2014 la 13:31
Unde e intentie, clar e putin sa se stea doar cat "victima" e scoasa din joc! Cum asa?
De spinuv pe 09.11.2014 la 13:28
Daca ar putea citi si dl. Mironica...Sau dl.Ioanitoaia...

Comenteaza:


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu