Tine-ma minte! Inregistrare

Toate articolele

28.09.2014 | LIGA 1

Merg pe mîna lui Creţu

Iaşiul are un excelent jucător pe care publicul îl fluieră, iar antrenorul îl critică în public. Eu am însă răbdare. Şi speranţă

Adevărul e că m-au făcut din vorbe. "Eşti pe mînă cu Chirilă?", celebra replică a lui Şumudică adresată unei reporteriţe mult prea insistentă în debutul sezonului, a stîrnit un adevărat turbion. Ionuţ nu s-a lăsat mai prejos şi, timp de vreo două luni, războiul lor a făcut deliciul presei. Actualul antrenor al Chiajnei a tras cu arbaleta cuvintelor, tirul devenind mai accentuat în momentul în care ex-ul şi-a găsit din nou de muncă în Liga 1. Cert este că gîlceava lor s-a transformat într-un excelent material de împachetat un meci care, altfel, nu ştiu pe cine putea atrage. Astfel că CSMS Iaşi-Concordia a devenit, cum ar zice internauţii, viral. Aşa că vineri seară m-am delectat cu jocul din Copou.

Nu regret. Am văzut mai întîi un gest de gentlemen al lui Şumi. Omul are umor, dar nu din acela veninos, enervează deseori, cîteodată chiar sare calul, dar, iată, are tăria să-i întindă mîna "duşmanului" şi să-l îmbrăţişeze, cum a făcut-o pe pista stadionului "Emil Alexandrescu". Apoi am văzut o primă repriză realmente bună, cu un ritm de joc şi cu o agresivitate, pe care nu le bănuiam la nici una dintre echipe, semn că motivaţia de orice natură declanşează resorturile oricărui fotbalist. Ceea ce pentru noi, îndrăgostiţii de fotbal, dar sătui de mediocritatea, de platitudinea, de lîncezeala Ligii 1, cîteodată ne e suficient. Ne-am obişnuit cu puţin, admit.

În acelaşi timp, mă felicit că m-am uitat cu atenţie la meci. Dacă aş fi văzut doar rezumatul şi, apoi, aş fi citit declaraţiile, aş fi trăit cu impresia că Iaşiul a avut în echipă un cal troian. Un ofiţer acoperit, că tot e la modă. O cîrtiţă care a săpat la baza unui rezultat pînă l-a doborît. Alexandru Creţu, 22 ani, internaţional de tineret, a decontat, conform antrenorului Chirilă, cea mai mare parte din eşec. Că a ratat un penalty la scorul de 1-2 şi că, mai înainte, şi-a făcut o preluare proastă, "pentru că n-a avut inteligenţă". Inspiraţie ar fi sunat mai bine, părerea mea, cu atît mai mult cu cît jucătorul ar fi avut nevoie măcar de protecţia antrenorului său într-un moment în care publicul îl apostrofa.

Dacă n-aş fi văzut meciul probabil că rămîneam cu această impresie. În realitate, ca joc propriu-zis, Creţu a fost un lider la gazde. Cel mai apropiat de un nivel european al intensităţii, al agresivităţii, al capacităţii de efort. Un fotbalist în devenire extrem de interesant şi cu o marjă de creştere enormă. Un mijlocaş de tip box-to-box modern, cu un fizic rar întîlnit pe la noi, la care asezonează natural mişcări bine armonizate. Un jucător care caută poarta, care nu se comportă în careu ca o pisică pe cărbuni încinşi, un marcator chiar şi vineri seară, "amănunt" omis de contestatari.

În criza în care se găseşte fotbalul nostru la nivel de mijlocaşi centrali, Creţu poate fi o variantă de naţională pentru viitorul apropiat. Are însă nevoie de puţin sprijin în momentele grele şi de un antrenor care să nu-l mai folosească pe post de play-maker!!!!! Eu merg pe mîna lui, puteţi să mă fluieraţi.

tag-uri: cretu

COMENTARII (10)

De sorindumitrache pe 03.10.2014 la 03:28
Andrei, dupa bulevardele in apararea Stelei, care sunt din ce in ce mai dese, apar din ce in ce mai multe in multe meciuri, cand scrii si despre bulevardele pe care le lava Varela in aparare? Mereu! Ma-m saturat de el!!! Sa intre Papp in centru si Varela sa treaca dreapta ca nu il mai support!!! Sau sa iasa de tot!! Si sa intre Luchin in dreapta si Papp cu Sukala in centru!!
De b_o_g_d_a_n pe 29.09.2014 la 12:58
Asa cum am scris si pe mysport in cazul mai multor tineri jucatori romani, observand meciurile lui Dinamo, una din principalele probleme pe care le au e inconstanta. Uneori ea survine de la un meci la altul, alteori, prea des din pacate, chiar in timpul aceleiasi partide. Una din cauzele acestei deficiente este comportamanetul la fel de inconstant al celor care-i inconjoara si-i ingrijesc. Prea des si cu prea mare vehementa se trece de la laude nemasurate la critici acide si profetice adresate aceluiasi tanar, psihicul lui fara radacini bine infipte fiind vanturat dintr-o parte in alta. Cuvantul magic care apare si in textul de fata e rabdarea. Rabdarea e insa unul din atributele intelepciunii si din pacate la capitolul acesta nu stam foarte bine . Noi romanii ne bazam in general prea mult pe inteligenta actionand la repezeala si prea putin pe intelepciune avand rabdare.
De titiduru22 pe 29.09.2014 la 05:34
Io l-am remarcat dinainte ca Iasul sa retrogradeze si chiar se auzea ca baiatul ar fi in vizorul celor de la Dinamo. La inaltimea lui are un bun control al balonului si se pare ca poate juca pe orice post.Daca nu face pasul la o echipa mai mare se va rasufla.
De milu pe 28.09.2014 la 19:20
cretu nu este mijlocas.nu este locul lui acolo,asta e clar pt oricine care se pricepe la fotbal!nu el este de vina .
De bamse1901 pe 28.09.2014 la 14:04
cu un antrenor bun poate deveni fotbalist f bun.
De vasilescugeo pe 28.09.2014 la 13:18
Pe la 45 de ani o sa fie tocmai copt si pentru nationala. Important e sa avem rabdare in el si incredere.
De blacksun_14 pe 28.09.2014 la 13:15
cretu era fundas central acum cativa ani.Este un anti-talent nativ, un fel de lovin 2, deci tipul de jucator pe care numai vochin il poate vedea speranta
De solomon_i pe 28.09.2014 la 12:52
Da... fotbalistii nostri, mereu se maturizeaza mai tarziu. In vest un jucator bun la 22 de ani nu mai are un joc haotic si nu prea mai are multe de invatat chiar daca un om cat traieste invata daca ne luam dupa pildele celor batrani si intelepti.
De rizocel pe 28.09.2014 la 12:37
il vrei la steaua?
De goggu pe 28.09.2014 la 12:06
Interesant este ca, din cate imi amintesc, Cretu juca pana nu demult fundas dreapta. Probabil prezenta fizica l-a propulsat in rolul de mijlocas central. Cand va invata sa joace mai inteligent (aici ii dau dreptate lui Chirila) si mai putin haotic, va face un mare pas inainte. Sa-i atribuim deocamdata aceste minusuri exuberantei tineretii.

Comenteaza:


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu