Tine-ma minte! Inregistrare

Toate articolele

22.09.2014 | LIGA 1

Nevoia de nemţi: Fridrich şi steliştii

Avem talent, inteligenţă, creativitate "made in Romania". Ca să reuşim ne mai trebuie disciplină, rigoare, seriozitate de provenienţă germană

Am auzit de multe ori o anecdotă. Admitem că România e o ţară dăruită de Dumnezeu. Un spaţiu care strînge laolaltă şi mare, şi munte. Un loc cu resurse supra şi subterane. Şi cu toate astea nu ne bucurăm de un trai pe măsură. Ce ne lipseşte? Iar răspunsul la care se rîde amar este: nemţii!

Sînt de acord cu afirmaţia pînă la un punct. Despre nemţi se zice că înainte de orice activitate întocmesc un plan. Chiar şi cînd trec strada. De fapt, cam aici bate anecdota. Ceea ce ne lipseşte cu adevărat, în mai toate activităţile, deci şi în fotbal, este strategia. Să fii neamţ înseamnă să fii organizat, să fii disciplinat, să fii pragmatic, iar toate aceste calităţi ar fi bine să ni le însuşim. Asta nu înseamnă că trebuie să renunţăm la ceea ce avem noi bun, calităţi pentru care alţii ne invidiază. Ar fi o greşeală ca atunci cînd reconstruim să uităm să ne punem în valoare propria identitate. Românii sînt oameni inteligenţi, creativi, plini de talent, de spirit artistic şi asta nu-i deloc puţin lucru.

Dacă ar fi să vorbim strict la propriu, în fotbalul românesc un neamţ a fost decisiv. El s-a numit Helmuth Duckadam şi a adus în vitrina Stelei Cupa Campionilor Europeni. Dacă vă mai aduceţi aminte povestea penalty-urilor cu care actualul director de imagine al roş-albaştrilor a intrat în Cartea Recordurilor aţi reţinut că ea a avut la bază un plan. Portarul de atunci a povestit cum a gîndit psihologic războiul cu Alesanco şi ai lui. "Mi-am propus să plec în aceeaşi direcţie la primele trei lovituri". Aşa a făcut şi am cîştigat cu toţii.

Din nou, la propriu vorbind, mă bucur cînd constat că avem nemţi într-o echipă de români. La "naţionala" lui Florin Răducioiu, de exemplu, l-am remarcat pe Fridrich (foto). Continuu să cred în talentul generaţiei lui Ianis Hagi şi a favoritului meu, atacantul Florinel Coman. Nu voi cădea pradă ultimelor rezultate cu Moldova, dar, în acelaşi timp, trebuie să admit că, în vreme ce luminile sînt puse puternic pe băieţii de la Academie, echipa are şi alte valori. Harald Fridrich e unul dintre ei. E un stîngaci pur, joacă fundaş lateral, deşi mi-l imaginez mai degrabă ca un stoper. Întîi i-am remarcat statura impozantă cu care impresionează la 16 ani. Apoi forţa pe care o degajă şi o seriozitate în joc ce a făcut să contrasteze cu restul grupului şi la 0-0, dar şi la 1-3 cu Moldova. Şi nu spun asta pentru că el a marcat unicul gol. E legitimat la Poli Timişoara şi, sincer, m-aş bucra să-l văd debutînd la prima echipă cît mai curînd. Un neamţ printre românii lui Dan Alexa.

Tot în această săptămînă, am sesizat spirit de neamţ într-o întreprindere românească. După ce i-a trecut glonţul pe la ureche în prima repriză cu Aalborg, Steaua a întors armele în a doua repriză. A ajuns pe nesimţite la un 2-0 asigurător pe tabelă, avînd şi un om în plus. Putea să se oprească, ceea ce le reproşăm de multe ori românilor noştri. Că sînt prea toleranţi. Ei, bine, campionii noştri n-au făcut-o. Au dat gol după gol, cît încape. Aşa cum am văzut că a procedat Germania lui Hrubesch cu tineretul lui Moldovan. Asta nu e cruzime, nu e lipsă de respect (aşa cum mi se pare atunci cînd pasezi pentru Ole-uri). Asta e doar seriozitatea de a merge pînă la capăt. De a juca 90 de minute. De a-ţi pune la treabă tot talentul, toată înzestrarea românească. Nemţeşte.

COMENTARII (6)

De londonium pe 25.09.2014 la 10:29
Buna ziua, domnul Vochin. Va rog sa incercati pentru cinci minute sa redeveniti ziarist si sa vizionati, in paralel urmatoarele: - o emisiune de acum 2-3 ani cu dvs invitat -nu conteaza ce post a difuzat emisiunea, nu vreau sa fac reclama; - o emisiune din zilele acestea cu dvs in aceeasi calitate. V-ati transformat in ceea ce urati cel mai mult pe vremuri: un om care vorbeste fara a spune ceva concret. Faceti un bine fotbalului romanesc si reveniti linga el, cu adevarat. Cu drag, Olimpia
De calinescu_ pe 22.09.2014 la 20:05
ANTRENORUL NATIONALEI SI COORDONATORUL LOTURILOR DE TINERET ARE CA VALORI: CACEALMAUA , SMECHERIA , CIORDEALA DE PUNCTE SI TZURCA .....!!!!! CAM ASTA AU INVATAT DIN PACATE SI CEI MICI ....!!! EI SUNT MULTUMITI DACA :I-AM DAT CRACI " SAU "L-AM FACUT" , FARA SA FIE EDUCATI CE INSEAMNA IDEEA DE SPORT, DE COMPETITIE SAU DE GLORIE SPORTIVA ....!!!! DESPRE NEMTII CARE S-AU FORMAT PRINTRE NOI, E GENIALA REMARCA LUI IORGA CATRE CAROL AL II-LEA:"SIRE DV SUNTETI MAI ROMAN CA ROMANII......"! :))
De iulybalog pe 22.09.2014 la 17:15
Ne doare undeva de Steaua! Din partea lui Poli TM
De sepcidsq pe 22.09.2014 la 17:04
Sepci dsquared2,armani,hugo boss,hater,cayler&sons,40 oz,dope,mitchell&ness,comme des fuckdown pe sepcidsq.shopmania.biz
De varanga53 pe 22.09.2014 la 13:19
Daca nu stii , Steaua a jucat joi in EL ! Si , in cele mai multe cazuri , cine joaca SI in Europa , urmatorul meci in campionat e mai dificil ! Cu atat mai mare e meritul Stelei !
De vcun pe 22.09.2014 la 12:59
de ce steaua nu a facut acelasi lucru aseara cu petrolu? ok, pastrand proportiile. dar ? sper ca macar bourceanu sa fie cheia...

Comenteaza:


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu