Tine-ma minte! Inregistrare

Toate articolele

15.09.2014 | LIGA 1

Reghe, Costel și adevărata noastră problemă

Pînă nu ne vom apropia de parametrii fizici europeni e greu să putem obține rezultate europene. Iar dacă o vom face, vom reuși doar printr-o corectă strategie tactică, precum la la Atena.

Am făcut ce am făcut și iar l-am supărat pe Reghe. I-am simțit reproșul la mijlocul săptămînii trecute în studioul DigiSport. A vrut să fie ironic, nu am înțeles pe moment de ce, dar apoi am realizat că totul pornise de la o comparație pe care o făcusem între el și Gâlcă. Încercasem să le scot în evidență punctele forte. Lui i le atribuisem pe cele legate de parametrii fizici și de agresivitate, lui Costel de cei tactici. Am ignorat egoul supradimensionat al lui Laur, ambîțul lui, pe care și l-a identificat (dacă a fost sincer) și drept cel mai mare defect al său în excelentul interviu realizat deunăzi de Andrei Crăițoiu în Gazetă. Din păcate, spre deosebire de cei pe care el îi apreciază, nu sînt obișnuit să cînt ode. Să împart lumea în alb și negru. Ci doar în nuanțe mai tari sau mai moi de gri. Nu cred în omul perfect, după cum nu cred că există ființă, oricît de rea, care să nu aibă și lucruri bune.

Pînă la urmă, comparația îl avantaja. Eu văd fotbalul precum o construcție în care elementul tactic constituie finisajul. Pînă acolo e nevoie de o fundație sănătoasă, care înseamnă o bună pregătire fizică aplicată unor sportivi înzestrați și șlefuiți din punct de vedere tehnic. E exact ceea ce a făcut Reghe atunci cînd a încept colaborarea cu un profesionist precum Neubert. Cînd a optat pentru modelul german, cel care, observăm, domină lumea, și dă cu terenul în cap și Braziliei lui Scolari, și tineretului lui Moldovan. Și, totodată, ceea ce au făcut oficialii Stelei cînd au recrutat în lot fotbaliști care, din punct de vedere somatic, genetic, se pretau la un astfel de antrenament. Dovada de apreciere i-am oferit-o cu sinceritate în finalul intervenției sale, atunci cînd i-am mulțumit public pentru modul în care a arătat din punct de vedere fizic Mihai Pintilii în victoria “naționalei” de la Pireu. Provenind din fotbalul iberic, Costel are o altă filosofie în care elementul tactic e primordial. Mingea face parte mai des din viața echipei, pe teren se văd încercările unui fotbal mai elaborat, dar pentru a avea reușită totul trebuie să se sprijine pe acea potență fizică pe care echipa n-a mai arătat-o la Sofia, de exemplu. Dacă ar fi avut în lot aceiași Hercule din trecut (amintiți-vă de gambele lui Piovaccari sau Chiricheș, de forța lui Pintilii și Tănase, de travaliul lui Bourceanu!), poate că prindea și el grupele Champions League.

De fapt, deficitul fizic e principala problemă a fotbalului românesc. O chestiune ce poate fi reglată deocamdată, pînă la startul Centrelor Regionale de pregătire centralizată, doar prin munca de zi cu zi la cluburi. Ceea ce Reghe a făcut la Steaua atunci cînd a lucrat componenta fizică. Fotbalul se reduce, pînă la urmă, la duelul unu la unu. Pentru a-l cîștiga trebuie să fii mai puternic ca adversarul. Mai agresiv. Diferența se face în primii doi-trei metri. Degeaba alergi 12 kilometri dacă o faci au ralenti și nu ajungi primul la minge. Trebuie mult sprint, multă accelerație. Din studiile făcute de Federație reiese că jucătorul român aleargă, în medie, într-un meci cam 200 de metri de sprint. Media europeană e de 300, iar jucători ca Ronaldo, Bale sau Messi ajung undeva la 600. Enorm. Mai mult decît atît, la una dintre măsurătorile făcute jucătorilor convocați la unul dintre loturile naționale de juniori concluzia legată de parametrii fizici a fost șocantă. Băieții aceia au obținut rezultate sub media europeană a fetelor!!!!! Aici este problema și pînă nu o vom remedia, nu vom putea pretinde performanță.

COMENTARII (14)

De b_o_g_d_a_n pe 19.09.2014 la 13:03
Domnule Vochin, un articol foarte bun care ataca mai multe teme cu adevarat importante pentru fotbal asa cum ne-ati obisnuit de altfel. Ati pus in discutie doua filozofii fotbalistice diferite care au influentat viziunea fostului si actualului antrenor al Stelei: cea germana si cea spaniola. Comparatia m-a dus cu gandul la afirmatia unuia dintre coordonatorii loturilor nationale de juniori ale Spaniei. Spunea acesta ca pana la o anumita varsta stilul iberic de joc, bazat pe o foarte buna tehnica individuala si un joc combinativ are dificultati in a fi performant datorita unor dezechilibre fizice fata de unii adversari cu care se intalnesc. Si dadea exemplul echipelor nordice, chiar si a Germaniei sau est-europene care inca de pe la 13-14 ani vin la meciuri cu niste baieti care bat in 2 metri inaltime si pe care e aproape imposibil sa-i depasesti in duelurile fizice. Plecand de la afirmatiile de mai sus nu pot sa nu ma gandesc ca toate tendintele si stilurile de joc au la baza o explicatie culturala si de ce nu, fizica sau genetica. Pana la urma fiecare natie cu o identitate bine definita, cum sunt cele spaniola si germana, si-au creiat un stil adaptat si influntat, constient sau nu, propriilor carecteristici. Si iata cum descoperim ca si atributele fizice nationale, vorbind in ansamblul lor si nu de exceptii, au influentele lor. Acum, odata sugerata intr-o mica masura radacina celor doua stiluri : cel spaniol bazat pe tehnica si combinatii si cel german bazat pe o buna pregatire fizica si disciplina voi merge putin si la "adevarata noastra problema" pe care ati dezvoltat-o in text. In primul rand salut ideea infintarii Centrelor Regionale de pregatire centralizata dupa modelul francez banuiesc. Adaptate caracteristicilor noastre nationale, ca tot vorbeam mai inainte de ele, cred ca aceste centre sunt cea mai buna solutie pentru a contracara lipsa de interes si profesionalism care domneste in general in randul organizarii fotbalului juvenil la nivel de cluburi. Aici as mai ridica o problema. Ati scris despre deficientele mari de ordin fizic ale tinerilor nostri si ati nuantat excelent unde bat marile neajunsuri ( " Degeaba alergi 12 kilometri dacă o faci au ralenti și nu ajungi primul la minge."). Cel mai usor ar fi sa dam vina pe mentalitatea noilor generatii, pe faptul ca stau toata ziua pe playstation si noaptea bat cluburile. Nu toti totusi, nu putem crede ca toti sunt asa. Si atunci cred ca trebuie sa intram putin si in detaliile pregatirii si conditiile pe care le au formatorii lor: antrenorii si (cazuri fericite!) preoaratorii lor fizici. Sa vedem daca nu cumva si aici sunt foarte multe lucruri de facut si daca centrele acestea regionale nu s-ar putea adresa si lor. Inca odata va felicit pentru cuprinsul articolului si in ciuda faptului ca m-am intins cam mult "va amenint" ca voi mai interveni cu un comentariu pe tema duelului unu la unu unde am o parere diferita de cea expusa de dumneavoastra.
De valah pe 16.09.2014 la 15:01
cu tot respectul, modelul german nu domina lumea. sigur, germanii sunt campioni mondiali, dar spaniolii detin liga campionilor si europa league. este un echilibru intre cele doua filosofii asupra pregatirii fizice. germanii considera ca pregatirea fizica trebuie facuta separat de pregatirea tactica ,iar spaniolii considera ca trebuie facuta integrat, in timp ce lucrezi cu mingea, lucrezi si fizic.
De dlq1 pe 15.09.2014 la 23:45
Eu sunt de parere ca repetitia e mama invataturii. Stelistii nu repeta la antrenament lucrurile simple pe care nici la juniori sau tineret nu le-au invatat cum trebuie sau chiar deloc. CINE e de vina ? Fostul antrenor stelist, actualul, sistemul romanesc? De la fotbalul pe laptop sau pe tablete ni se trage. Acolo fotbalistii alearga percum zmeii in teren daca n-ai conditie psiho-fizica NU POTI ! DECI....
De maximuspqr pe 15.09.2014 la 17:37
Foarte buna scrierea Andrei Vochin,felicitari mai ales pentru faptul ca "nu cinti ode"!
De celdintai pe 15.09.2014 la 17:33
@rozu- nici ca o puteai spune mai bine. bv
De stelistul1 pe 15.09.2014 la 16:48
Scuze pt PS, nu citisem ultima propozitie din articolul dvs.
De stelistul1 pe 15.09.2014 la 16:45
Deja avem o problema cand ne referim la Reghekampf drept Laur. Eu unul consider ca analiza dvs a fost foarte buna, ca ati punctat cu concizie actuala stare de lucruri de la Steaua. Fostul antrenor insa s-a simtit atacat, asa cum se simte orice paranoiac authentic, mai ales ca nu o data s-au facut mentiuni la faptul ca forma fizica a jucatorilor se datora nu neaparat priceperii preparatorului fizic. Si totusi. In ultimul an cu Rghekampf pe banca, Steaua a pierdut viteza si chiar rezistentza fizica in favoarea fortei si ea discutabila. Sa nu uitam ca in meciul cu Legia stelistii au fost constant depasiti fizic, mai putin la agilitate (viteza de reactie cum se spune in ro. Sa nu uitam ca jucatori ca Adi Popa si mai ales Chipciu au pierdut viteza, principala lor calitate. Reghekapf stie foarte bine aceste lucruri, ca daca nu le stie... si a primit analiza dvs drept una, sa-i zicem subversiva. Pt mine este o bucurie ca Reghekamf este FOSTUL antrenor al Stelei. PS: Desigur stiti ca viteza este o meteahna a fotbalistilor romani, ca jucatorii nu stiu sa alerge. Cluburile din Romania ar trebui sa angajeze pe langa psiholog si tot felul de directori, un antrenor de atletism, care sa-i invete pe jucatori alergarea.
De sexilian pe 15.09.2014 la 14:47
ce mai trebuie parametri fizici la cat umfla ziaristii toti tatuatii di fotbalul romanesc
De xolv pe 15.09.2014 la 14:37
Costelus primeste mai multe laude, nu din cauza rezultatelor sau a jocului in sine, ci doar ca e un baiat de bun simt care nu ataca presa de scandal. Oricum, nu prinde Craciunul pe banca.
De titelb pe 15.09.2014 la 14:09
Deficitul fizic e principala problemă a sportului românesc nu numai al fotbalului. Aceasta problema nu se rezolva la nivelul cluburilor care folosesc jucatori deja formati ei insa pot sa imbunatateasca calitatile. Am vazut finala cmpionatului mondial de baschet SUA-Serbia. Tot respectul pentru sarbi care desi nu se numara printre tarile cu resurse financiare mari au stiut ce au de facut si acum sportivii sarbi se regasesc la mai toate competitiile sportive mondiale. Aici nu e vorba de un antrenor, antrenorul vine si pleaca, e vorba de organizare iar aceasta o implementeaza federatiile de resort cu ajutorul financiar al statului si al sponsorilor. Dar ca sa atragi bani de la sponsori si de la stat trebuie sa ai organizare, imagine , sa fii transparent si sa nu dai nastere la suspiciuni de frauda.
De rozu pe 15.09.2014 la 14:07
corectura... pastreaza'ti'o
De rozu pe 15.09.2014 la 14:03
Despre ce tactica poate fi vorba in jocul pe care'l arata steaua cu Galca, Andrei?! Tactica din cele 3 reprize cu norvegienii sau kazacii? Cea de la Sofia, de dupa pauza? Cea din meciurile din campionat in care adversarii nu pretau ghetele de joc inaintea meciului?! Sa fim seriosi! Barbatul asta, inca nematurizat, habar nu are de tactica, este praf! Si asta nu este cel mai grav... Habar nu are cu se mananca meseria ce si'a ales'o! Este doar un somer in lumea fotbalului pe care Prodan l'a salvat dandu'i o paine sa manance la nationala de juniori, pe vremea cand cumetriile si prieteniile numeau "selectionerii" federali. Galca a fost "ales" de Becali tocmai pentru ca incarceratul sa poata face tactica de joc a echipei, nu numai primul "11" si inlocuirile! Nu l'am agreat nicodata pe omul "Reghe-win", dar asta nu ma impiedica sa constat ce jignire i'ai putut aduce, intr'o emisiune de televiziune chinuita de Naum si in care, pana la inregimentare, tu aduceai singur o nota de obiectivitate si intelegere corecta a fenomenului. Sunt constient ca nu mai poti fi obiectiv in ce priveste tot ce se invarte in jurul FRF, dar fi corect in privinta celor pastorite de LPF... Mi'ar pare rau sa te fi necajit cu randurile mele! Chiar apreciez valoarea ta profesionala! Insa, pastreazati'o si pe cea umana...
De englezu pe 15.09.2014 la 13:55
La fotbal, ca la scoala, ca tot este prima zi cand elevii reincep activitatea scolara. Deci: intai buchisesti literele din alphabet. Apoi incepi sa scri. Apoi gramatica, bat-o vina. Si usor, usor, te acomodezi cu scrisul, cu compunerile, cu creatia, etc. Cei mai buni ajung cei cu talent , dar si cu MUNCA de zi cu zi. La Olimpiade merg cei mai buni, cei mai harnici, cei mai studiosi. Cam asa este si la fotbal. Dar daca ai lacune la alphabet, la compunere, la cultura, de unde performante ? Un drum correct pe traseul copii - junior - tineret - seniori te poate duce la performanta ! Unde gresi noi ? Peste tot: degeaba talent, fara munca, fara calitate, fara instruire de nivel inalt ! Echipa nationala ? De unde jucatori, daca Liga a I-a are mai multi straini decat romani ? Suntem pierduti. Cine ia taurul de coarne ? Sunt sceptic ! Pacat.
De steaua1986forever pe 15.09.2014 la 12:16
Foarte corecta comparatia dumneavoastra cu privire la cei 2 antrenori. Pacat ca s-a suparat Reghe (din nou). In rest, foarte bun articolul, in nota obisnuita. Nu e nevoie sa ne spuneti ca parametrii fizici ai baietilor au fost sub cei ai mediei europene a fetelor. Este suficient sa ne uitam pe strada. Sau mai rau...la un meci de liga1. Singurul lucru pe care vi-l pot reprosa e de ordin personal, nu stiu la ce v-a trebuit sa "faceti politica". Parerea mea este ca intrarea dvs in "echipa Burleanu" nu va este benefica. Sigur, sunt convins ca doriti sa "schimbati" ceva, insa foarte multi oameni de buna-credinta (altruisti dar naivi) au esuat in astfel de experimente, din nefericire. As fi extrem de dezamagit sa iesiti cu imaginea "sifonata" dupa aceasta experienta.

Comenteaza:


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu