Tine-ma minte! Inregistrare

Toate articolele

31.08.2014 | LIGA 1

Vara unui om uitat

La sfîrşitul lui martie era dat afară. La sfîrşitul lui august are deja în palmares singurele trofee din istoria clubului, plus calificare în premieră în grupele unei competiţii europene.

În vîrtejul isteriei generale care ne-a luat prizonieri după povestea cu Ludogoreţ şi care a reîmpărţit România în stelişti şi anti-stelişti riscăm să comitem nedreptăţi. Unii sînt aplecaţi spre critică, căută vinovaţi şi-şi ascut satîrele pentru a tăia capete. Ceilalţi jubilează, taxează trufia Stelei, plătesc frustrările acumulate ani întregi în care au fost suporterii de o seară a altor echipe decît cea de suflet. Pare o terapie, pare că numai aşa ne vom elibera şi ne vom simţi împliniţi.

Războiul acesta al sufletelor face, din păcate, victime colaterale. La umbra marelui eveniment de la Sofia, izbînda Astrei în faţa unui mare brand european cum este Olympique Lyon nu capătă lumina pe care ar fi meritat-o. Performanţa sportivă a unui club cu un buget de pînă-n 10 milioane în faţa unuia ce deţine un zero în plus e trecută acum în planul doi. Nici nu vreau să mă gîndesc cam cum vorbeam cu toţii despre o eventuală contraperformanţă în faţa vreunei echipe de prin Feroe sau Andorra, dar bănuiesc că spaţiul dedicat criticilor era mai amplu decît cel oferit azi elogiilor.

Cu siguranţă există argumente, altele decît forţa numelui Stelei. Astra nu e un club de tradiţie, Astra avea pînă mai ieri suporterii desenaţi la peluză, Astra n-are carismă şi nici nu a făcut vreun efort să intre în inimile fanilor de oriunde. Nici nu sîntem siguri că peste puţin timp nu va ajunge vreo Unirea Urziceni: azi în Europa, mîine în nefiinţă. Oamenii Astrei însă merită mai mult decît li se oferă, iar unul dintre aceştia cu atît mai mult.

Acum cîteva luni, mai precis pe 22 martie, i se arăta uşa. Era dat afară de vorbele mult prea grăbite şi deseori neînţelese ale patronului. După un an şi ceva de muncă în a clădi nu atît o echipă, cît o stare de spirit, o atmosferă în care să poţi să lucrezi de plăcere, nu de nevoie, Daniel Isăilă era trimis pe bară cu sentimentul că el este răspunzător de faptul că Astra nu putea ajunge Steaua, că nu se calificase în grupele Europa League şi că ratase calificarea într-o finală de Cupă. Omul cu banii şi cu decizia nu putea vedea un proiect cu termene şi staţii, cu obiective intermediare sau de parcurs. Aşa că a tăiat.

Elegant, Dani a mulţumit pentru "minunatele clipe trăite la această echipă" şi s-a retras acasă, în confortul dat de protecţia fetelor lui. N-a vorbit despre o pauză lungă în care să se liniştească, nu a adus în discuţie nimic din bucătăria clubului. Doar a făcut un pas mai în spate, suficient cît patronul să observe realitatea ce-i rămăsese în faţă. Oamenii cu putere sînt bîntuiţi de certitudini, ajung să creadă că le ştiu pe toate, dar, în fapt, nu pot să judece decît în mărime naturală. Nu e numai cazul lui Ioan Niculae, care merită felicitat măcar pentru că a realizat rapid ce a greşit.

După nici două luni, Isăilă a fost rechemat la echipă. Umil şi deloc vindicativ, a acceptat. Şi-a reluat munca de unde fusese nevoit să o întrerupă şi, din mai pînă în august,  a cucerit Cupa, Supercupa şi a mers în grupele Europa League eliminînd Lyonul. O vară pentru o istorie. Vara unui om care nu merită uitat.

COMENTARII (13)

De vcun pe 04.09.2014 la 22:49
felicitari astrei. dc nu erau ei arata mai sarac acest campionat. + mai putine puncte pt romania. un stelist
De raducallin pe 31.08.2014 la 18:36
Acum cîteva luni, mai precis pe 22 martie, i se arăta uşa. Era dat afară de vorbele mult prea grăbite şi deseori neînţelese ale patronului. După un an şi ceva de muncă în a clădi nu atît o echipă, cît o stare de spirit, o atmosferă în care să poţi să lucrezi de plăcere, nu de nevoie, Daniel Isăilă era trimis pe bară cu sentimentul că el este răspunzător de faptul că Astra nu putea ajunge Steaua, că nu se calificase în grupele Europa League şi că ratase calificarea într-o finală de Cupă. Pentru Tardelli ,acum cateva luni nu inseamna anul trecut.Am inteles si eu la ce se referea,doar am atras atentia ca greseste.
De armand pe 31.08.2014 la 15:53
Salut Andrei! Am o curiozitate... Dupa meciul MUFC vs CFR in mod sigur ai scris un articol insa nu`l gasesc in arhiva. Imi poti da te rog un pic de ajutor? Multumesc anticipat! Cu stima, Joo Ferenc
De microbuzulbotosani pe 31.08.2014 la 14:58
jurnalistii trebuie sa dea dovada de mai mare maturitate si sa nu mai cladeasca statui de aur din balegar.
De mrnb pe 31.08.2014 la 13:48
Incredibil cat de frustati pot sa fie unii dintre cei care tin cu Steaua! Baieti chiar a fost realizata o prformanta a fotbalului din Ro! Este bine ca pe langa Steaua mai apar si alti companioni dornici de performanta reala. Apropo urziceni neurziceni pana una alta echipa aia desfintata detine recordul unei echipe din Ro in CL. De aici sigur ca exista si teoria ca de fiecare data cand steaua nu a castigat campionatul si deci nu a jucat in CL, celelelte echipe, respectiv CFR sau Urziceni au facut performante superioare. Apropo ce zici de oastfel de teorie Andrei?
De mrnb pe 31.08.2014 la 13:40
Sincere felicitari pentru articol! Isaila detine performantele verii,Supcup. plus eliminarea incredibila a lyonezilor,aceasta din urma, performanta unica in istoria echipelor din Ro. Este urmat la ceva distanta de mentorul sau inca tanar, Razvan Lucescu, datorita victoriei cu Plsen. La fel cum pana acum l-a tot depasit pe Razvan, Isaila o poate face inca o data prin victoria cu Zagreb in grupe. Daca nu, ramane o performanta unica ce trebuie apreciata in consecinta. Apropo, Daniel a avut mai multe plusuri precum Dinu Gheorghe.
De boreal pe 31.08.2014 la 12:35
va trebui sa continuati asa, cu acest tip de articol, si veti avea cititori fideli.aduce a chirila, o prezentare placuta si usor de citit, ca ploaia de vara. felicitari
De kily pe 31.08.2014 la 12:08
Isaila este un om cu enorm bun-simt si se dovedeste un adevarat meserias ca si antrenor. Un sfat i'as da: sa'i determine pe jucatori sa fie constienti de propria valoare dar si umili. Ca si el... In rest, Astra m'a necajit in returul de joi. Dupa formidabila prestatie de la Lyon nu ma asteptam sa joace atat de crispati acasa. De cine se mai temeau? Le'au luat pulsul francezilor in Franta, au simtit acolo mirosul de sange. Acestia s'au prezentat la Giurgiu, practic, fara echipa de titulari, majoritatea indisponibili. Existau deci toate premisele unui meci echilibrat, ca si turul. Si nu a fost deloc. Lyon i'a matrasit 90 de minute, au ratat doua carute de ocazii, ajutandu'i astfel pe ai nostri sa stea in picioare cu genunchii indoiti. Asta este atitudinea fotbalistului roman, pe scena internationala, de mai bine de jumatate de secol. Totusi, Astra are in lot straini mai multi decat un "11"! Si, iata! I-am integrat si pe ei la comportamentul umil al romanului. Cine este responsabil pentru asta?! Doar domnii Isaila si Dinu pot raspunde...
De steaua1986forever pe 31.08.2014 la 11:48
Andrei, nu mai face propagada ieftina pentru echipa acelui grohaitor. Orice om normal stie ca aceasta echipa va ajunge pe urmele Urziceniului. Si stie ca asta se va intampla foarte curand, dupa ce justitia va face un pic de dreptate.Nu uita, dosarele sunt inca pe rol...Cu Balbaitul securist la inchisoare, nu prea vad cine va mai plati "micile intelegeri" facute de Dino Vuma cu anumiti baieti in negru (cu galben).
De tardelli pe 31.08.2014 la 11:38
@raducalin Domnul Vochin se referea la ratarea calificarii in finala cupei de anul trecut.Tot anul trecut se ratase calificarea in EL in meciurile cu Macabi
De alb_si_negru pe 31.08.2014 la 11:29
Intr-adevăr probabil cel mai bun antrenor la ora actuală din campionatul românesc.
De stelistulbrasov pe 31.08.2014 la 11:20
Daniel Isaila,un domn ratacit intre sekuristii Niculae si Vama....
De raducallin pe 31.08.2014 la 09:47
A ratat calificarea in finala cupei si totusi a castigat-o ? Aveam mai multe pretentii de la dvs. domnule Vochin.In rest,total de acord,Isaila tace si face.

Comenteaza:


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu