Tine-ma minte! Inregistrare

Toate articolele

14.06.2014 | INTERNATIONAL

Ca de la oraș la țară

Scandalurile de corupție și cele legate de arbitraj încă de la primul meci al Mondialului dovedesc faptul că între UEFA și FIFA diferențele sînt enorme.

Acum cîțiva ani, după ce am vizitat pentru prima oară sediul UEFA, am stat la o discuție cu un prieten avizat. Fusese înaintea mea acolo și mă gratula cu un zîmbet de cunoscător în momentul cînd eu, extrem de încîntat, îi povesteam depre lucrurile noi mie pe care le văzusem. La nivel de concepție, de organizare și de urmărire în timp a proiectelor. Mă aproba și admitea că modelul este unul de urmat. Plin de optimism, i-am mărturisit că abia aștept să găsesc prilejul profesional pentru a merge și la FIFA, deoarece, în mintea mea, nivelul va fi unul și mai ridicat. A fost primul moment cînd amicul a dat dezaprobator din cap. “Mie mi s-a părut că aparțin unor lumi total diferite. Într-o parte parcă eram în Elveția, în cealaltă parcă mă teleportasem undeva mult mai la est”, l-am auzit.

N-am apucat niciodată să ajung să mă conving sau nu de spusele prietenului, dar cu fiecare Campionat Mondial trecut înclin să-i dau dreptate. Comparația cu Europenele devine inevitabilă. Zilele premergătoare debutului din Brazilia par să confirme discrepanța dintre lumi din cel puțin două unghiuri de vedere. Primul, cel al acuzațiilor de corupție, se derulează de ani buni la o intensitate crescîndă și fără a avea vreun corespondent de aceeași mărime în zona europeană. Celălalt se referă la arbitraj și a devenit vizibil încă de la meciul de debut.

Spre deosebire de Campionatele Europene, la Cupa Mondială “cavalerii” au născut, de-a lungul timpului, adevărate epopei negre. Au stabilit o campioană mondială în 1966 pe steagul asistentului Bahramov, au ucis Italia într- un mod samavolnic în 2002 cu privirea bovină și fluierul otrăvit al lui Bayron Moreno și au molipsit pînă și un arbitru cu carte de vizită în Europa, ca Graham Poll, care a dat trei cartonașe galbene croatului Simunici într-un joc de CM cu Australia în 2006. Ca să nu mai vorbim de celebra “mînă a lui Dumnezeu”, cu care Maradona a trecut de Anglia în 1986. Poveștile cu tușieri africani care au indicat ofsaid după o aruncare de la margine vin în completare.

Dacă globalizarea poate crea o explicație a acestor mari erori de arbitraj, prin prisma diferențelor enorme existente încă la nivel de pregătire profesională între Europa și restul lumii, suspiciunile venind din zona obscură acoperă orice încercare de răspuns logic. Te întrebi cum naiba un "central" venit din Japonia, țară recunoscută pentru moralitatea cetățenilor săi, să nu vadă brutalitatea de
"roșu" a lui Neymar în fața lui Modrici? Sau să dea gazdelor un asemenea penalty, fază la care, cînd a indicat punctul cu var, a arătat ca un copil fericit alergînd în pasul ștrengarului? La întrebarea retorică adresată imediat după meci de croatul Lovren, presupusul agresor al lui Neymar, “vi se pare normal ca un arbitru de la Cupa Mondială să nu vorbească engleza?”, chiar că nu pot găsi un răspuns.

Dar probabil că nu mai e cazul vreodată să vizitez sediul FIFA.

COMENTARII (10)

De alenb pe 14.06.2014 la 22:19
stelistul1 probabil ca te credeai la vreun meci de-al stelei, numai acolo se dau astfel de penaltyuri rusinoase. Golul croat a fost anulat corect. Stelistii si arbitraju..
De spivak pe 14.06.2014 la 19:13
De ce engleza? Poate omul ştie latina.
De herr_s pe 14.06.2014 la 17:42
Andrei, Yuichi Nishimura stie engleza la un nivel foarte bun. Cauta-i numele pe you-tube. Te rog fii profesionist si research-uieste inainte! Cheers! v=ROJNCy1j-BE
De s0ny18 pe 14.06.2014 la 17:31
Vochine pacat ca nu esti consilier si la FIFA sa ne spui deciziile comisiilor pe la Televizor, dar sigur o bagi pe aia "Eu asa cred". Esti penibil, de cand ai ajuns la FRF ai ajuns trompeta lu' Burleanu, anunti decizii prim emisiuni, rusine. E normal ce se intampla cu Brazilia, nu e nimeni nebun de la FIFA sa riste un razboi Civil de dragul Croatiei. O sa fie tinuta pe brate pana in finala, eventual si in final. O eliminare a Braziliei inainte de finala face ca acest CM sa se mute in alta tara.
De alexandru_p pe 14.06.2014 la 17:09
@nune, @margelatu2011 daca stia engleza si a refuzat sa converseze cu jucatorul, cu atat mai rau! e datoria ta sa explici deciziile importante, care schimba soarta meciului!
De lutelute pe 14.06.2014 la 17:03
ăștia s-au cam obișnuit să ne ia de fraieri. altfel cum e posibil ca neamțul Brych, cel cu golul-fantomă care a intrat prin plasa laterală , să prindă și să strice finala Europa League, omorând-o pe Benfica, iar apoi să fie delegat la Mondiale?
De nune pe 14.06.2014 la 16:53
Japonezul Nishimura e din 2004 pe lista FIFA si la al doilea Campionat Mondial. Nu cred ca nu stie engleza...
De stelistul1 pe 14.06.2014 la 16:43
Vor fi foarte tristi cei de la FIFA ca nu le veti mai vizita sediul. In afara de asta, la Fred a fost penalty clar, nu va mai ascundeti dupa deget doar ca sa aveti un subiect de articol. Greseala mare a fost la anularea celui de-al doilea gol al Croatiei, gol perfect valabil. Neymar merita galben, l;a fel ca si croatul care a facut acelasi gest, dar despre care nu vorbeste nimeni. Daca vreti sa jucati cum danseaza presa europeana, sunteti liber s-o faceti, dar acesta presa a pus intodeauna accent pe scandaluri si nu-mi amintesc de vreo cupa mondiala fara exact aceleasi acuze, mai mult sau mai putin fondate, la adresa tzarii gazda sau fifa. Mai trist a fost meciul Mexicului in care doua goluri absolut valabile au fost anulate pe cine stie ce motive. Si ca exemplu de presa, comentatorul ESPN, cu un puternic accent britanic, sustinea sus si tare ca lumea nu stie regula offside-ului si ca al doilea gol a fost anulat in mod correct pt ca mingea venita din corner a fost atinsa de un jucator, fie el si din echipa adversa. Sper sa fie concediat de ESPN, pe motiv de incompetentza crasa.
De vladutz13 pe 14.06.2014 la 16:37
Da, diferentele sunt uriase. Pai uite ca in Ucraina a iesit un european excelent, desi si acolo este o coruptie uriasa...insa si-au terminat treaba la timp, fiind probabil urmariti de UEFA. Nu inteleg, japonezul chiar nu stia engleza, sau nu a vrut sa raspunda???? Mi se pare foarte ciudat
De margelatu2011 pe 14.06.2014 la 16:34
De acord...dar cred ca acea chestie cu engleza este dezinformare...Cred ca arbitrul stie engleza!? Check the sources! Thanks!

Comenteaza:


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu