Tine-ma minte! Inregistrare

Toate articolele

10.05.2014 | INTERNATIONAL

Ancelotti, Suceava și noi

V-ați pus vreodată întrebarea de ce băncile de rezerve ale echipelor gazdă sînt situate mai peste tot în partea dreaptă privind de la tribuna oficială?

La cît de des întîlnești această situație, ai zice că este o axiomă definită de FIFA și de UEFA, în același registru cu toate legile jocului formulate de International Board. În fapt, nimeni nu obligă la această dispunere. Ea a fost împămîntenită, dar dintr-o altă nevoie. Cea de a fi mai aproape de unul dintre cei care împart dreptate. 

Dacă regulamentul lasă poziționarea băncilor la latitudinea fiecărui organizator de competiție, cel al așezării arbitrilor e foarte clar. Tușierii sînt dispuși într-un singur mod, în partea dreaptă. Deci exact unde se așază stafful gazdelor. Cu alte cuvinte, omul cu steagul are în permanență în spatele lui un grup de presiune, care să-i sufle în ceafă, să-i strige cînd e aut sau ofsaid, cînd să ridice steagul și cînd nu. Un fel de “găinărie” care să justifice faptul că în acest joc fiecare detaliu contează. Dar care nu are nici o legătură cu sloganul UEFA, cel ce invită la fair-play. 

Ales de două luni în fruntea AJF Suceava, Ciprian Anton, un tînăr de 35 de ani, și-a luat inima în dinți și a îndrăznit să propună, să argumenteze și să obțină schimbarea acestei axiome din fotbalul românesc. Explicînd că, prin mutarea băncilor de rezerve, oaspeții sînt poziționați în spatele tușierului și se mai ia din presiunea artificială pusă pe arbitru, el a reușit să-și convingă membrii afiliați că în 2014 trebuie să ne ghidăm după alte reguli decît în secolul trecut. Iar de cîteva săptămîni, în toate meciurile din județul său, gazdele stau ceva mai departe de tușier. 

Sigur că opozanții vor spune că facilitezi astfel intervenția nesportivă a oaspeților. Pentru toți cei care au văzut măcar un meci la țară, e limpede că în momentul în care vizitatorii vor recurge la astfel de manifestări de intimidare, primii care-i vor tempera vor fi spectatorii și reprezentanții gazdelor, mult mai numeroși. Plus observatorul, care, în fața gazdelor, n-ar putea să aibă o atitudine pasivă, așa cum de multe ori o afișează la solicitările oaspeților. 

Profesor la LPS Suceava, cel mai nou ales președinte de AJF a venit, iată, cu o idee excelentă. Proiectul pilot inițiat de el funcționează și, în mod normal, el ar trebui validat de adunarea generală, astfel încît civilizația sportului, spiritul de fair-play și eleganța să înceapă să pătrundă, ușor-ușor, și în fotbalul nostru. 

Așa cum a fost implementată în Spania, de exemplu. Dacă nu ați sesizat pînă acum, pe “Bernabeu”, Carlo Ancelotti nu stă pe banca din dreapta, ci exact în partea opusă. Așa cum se procedează la toate meciurile și în toate ligile din țara campioană mondială și europeană. 

Dacă ei au înțeles, noi de ce n-am putea-o face? Chiar la nivel național, nu doar la Suceava.

 

COMENTARII (7)

De rumunek pe 18.05.2014 la 14:01
zurzu - o lista interesanta, in mare parte subscriu. Totusi de ce ar trebui obligate echipele, societati care se autofinanteaza (Steaua, Astra, Dinamo, Vaslui - in ordinea clasamentului), sa isi faca planurile de investitii in functie de dorintele antrenorilor. Oare proiectul R. Lucescu la Rapid, cu jucatori de peste 30 de ani si salarii de peste 300.000 de euro, nu este un exemplu clar ca antrenorii, cu atat mai mult cu cat sunt fosti fotbalisti, trebuie sa se ocupe numai de lovirea basicii cu scopul de a ajunge in plasa portii adverse? Sau proiectul Villas-Boas in care Totenham a facut praf jumatate din banii luati pe Bale, nu ne spune nimic? Parerea mea este ca fotbalul este oricum mai autonom decat ar trebui, nu este cazul sa-i dam federatiei puteri aproape divine. Pana la urma un campionat se castiga nu numai prin rezultate ci si prin organizare corecta si printr-un plan de constructie a echipei pe cativa ani. Asta daca nu esti Otelul Galati. Mi-as permite sa aduc in discutie un alt punct, pe care la un anumit moment chiar Dl. Vochin il sustinea, anume acela al eliminarii ingradirii accesului la meseria de antrenor de fotbal. In momentul de fata, orice Lutu din orice liga din Romania are sansa de a termina scoala de antrenori. In schimb un fost junior, care a ales sa urmeze linia educatiei si are experienta in management, nu are nicio sansa. Poate eliminand acest lucru am ajunge sa avem antrenori carora sa le poti lasa pe mana o echipa si un buget, asa cum iti doresti la punctul 8. Si poate, ca o urmare, am avea antrenori care isi invata juniorii sa si citeasca, sa viziteze lumea, sa mai scoata capul din vestiar si club. Atunci, acesti jucatori vor avea facultatea alegerii unui drum in cariera, vor sti sa se pregateasca pentru un transfer in Vest, nu sa ajunga in Franta sau Germania si sa aiba un soc ca nu le-a adus nimeni traducator. In plus, poate vor avea taria de a-si alege impresarul fara teama ca daca il refuza pe unul, viata lor s-a terminat. Totul se face treptat si aceste lucruri sunt interconectate. Putem sa ne rugam sa mai apara un Boloni (e un exemplu doar) sau putem sa pregatim aparitia mai multor astfel de jucatori. Aleg varianta a doua.
De ovidiu_3003 pe 12.05.2014 la 16:49
Ancelotti a pierdut campionatul ...ceva nu este bine ...
De hunky pe 11.05.2014 la 22:28
D-le Vochin, în toate campionatele puternice, antrenorul gazdelor stă în stînga, sau mai bine zis, pe banca din acea parte cu tuşierul de vizavi . Şi asta de mult timp. Nu ştiu cum de aţi atins acest subiect abia acum. În intreludiul rapidist, Mircea Lucescu a tras atenţia de nenumărate ori despre această anomalie din campionatul nostru.
De whiteredarad pe 11.05.2014 la 12:06
Teoria "gaurii la macaroana" ,facuta din drepta spre stanga ,sau invers !!?.Se conbina cu teoria conspiratiei,care spune ca ,in principiu ,gazdele "incerca sa fure". Dle Vochin este, chiar fara sens ,ideea din comentariu,pentru ca ea presupune,din start,existenta unui tusar (vorba lui Sdrobis)slab psihic,sau predispus,la rele. Prin contrapartida nu ati vazut si sesizat frecvent eliminarea antrenorului echipei gazde,pentru proteste ?. Privitor la alte comentarii,anterioare Play off/out,la noi nu e cazul,am vazut in B ce rahat a iesit,ce aranjamente sau meciuri fara sens sint;antrenorii romani (la majoritatea sporturilor,la fotbal,in principal) sint retardati profesional,ei fac si pregatirea fizica si tactica etc.In plus,daca privesti afara (eu vad Italia,Germania,Anglia,Spania, etc.direct) vei constata,ca la rusi,in divizia secunda (de exemplu) ,ritmul,efortul si implicarea jucatorilor e mai mare ca la noi.De aici se trage. Antrenorii (toti) pun doi mijlocasi centrali,defensivi,benzile joaca doar cu un om (fundasul sta la cutie),si se alearga in medie sub 6-7 km per meci,mult prea putin.Se prefera un 0-0 "stil ACS Poli Timisoara" ,adica aparare ca "la Verdun",asa ca spectatorii nu vad fotbal,vad simulari,si arbitrii pusi la zid de comentatori sau ziaristi,dupa ce ei vad de tre ori fazele.In plus fluierasii sufla des,orice,rup jocul,asa il tin,mai usor in mana. Cam astea sint problemele !. Nu cine sta pe banca din dreapta. Mai important ar fi citi copii de mingi si cite baloane trebuie sa fie disponibile. Sau de ce la noi nu vedem prelungiri peste 3 minute,pentru timpul pierdut ?( eu va spun,ca am vorbit cu unii,de frica sa nu li intample ceva dubios,ca toti ,apoi, sar pe ei). Dar astea sint chestii prea tehnice!.Apropos,dezavuez implicarea Dv la FRF,care vi-a schimbat stilul,si vi-a redus (credeti-ma,sint cinstit,cind afirm)din cunoscuta obiectivitate. Involuntar,desigur ,cred asta!
De zurzu_zurzu pe 10.05.2014 la 21:09
jullien_alphonse--Lucescu nu cred ca mai ia in calcul echipa nationala ...din pacate.Dar eu l as pune un factor de decize in comitetul executiv.Omul are exeprienta campionatelor straine,a antrenat echipe multe,printre care si marele Inter si cuvantul lui ar avea greutate in acest consiliu.
De jullien_alphonse pe 10.05.2014 la 13:37
- Subscriu, zurzu, mai putin varsta antrenorului. (As vrea pe Mircea Lucescu, chiar si la 70 ani, la nationala). - D-le VOCHIN, sunteti in coasta factorilor de decizie. Sunteti in masura sa le PROPUNETI LOR si chiar sa PROVOCATI DV. INSIVA aceste schimbari. - BINE CU SILA, exact asta trebuie! - Nu e treaba magarului ce face stapanul. Magarul trebuie sa asculte, si atat. - LEGI STRICTE, SEVERE - cu pedepse aspre. Puneti un zero in coada oricarei cifre - de amenda, de ani de puscarie -, si atunci DOAR BOLNAVII PSIHICI vor mai comite escrocherii.
De zurzu_zurzu pe 10.05.2014 la 13:06
Simplu!Dle Vochin,am mai spus o si o repet:La noi se pacatuieste cu regulamente proaste,legi date cu interpretare,nu ceva sanatos,bine enuntat ca interpretarea sa nu mai aiba loc.Aici a pacatuit cel mai tare fosta conducere FRF.Si mai e ceva ce mereu se vehiculeaza peste tot...ca lipseste interesul.Eu spun ca nu i adevarat.Interes este 100%,dar interes pentru ce am spus mai sus,astfel cei ce conduc sa poata lua decizii "interpretabile". Din ce am inteles,domnia voastra acum sunteti in staful FRF...Daca imi cititi ce postez ,as avea unele sugestii pentru dl Burleanu ,pentru fotbalul romanesc: 1-Reinfintarea de urgenta a sistemului competitional under 18 ,campionat,cupa.Acestia sa joace intotdeauna in deschiderea seniorilor,daca nu peste tot,macar in Liga l si ll. 2-Obligarea echipelor sa isi formeze academii de fotbal si 10% din buget sa se duca catre aceste academii anual.Trebuie facut bine cu sila,cum spunea regretatul Ad Paunescu. 3-Trecut la sistemul play off si play aut cat mai curand posibil.12 echipe ar fi ideal. 4-Cluburile obligate sa nu aiba mai multi de 3 stranieri in teren si 6 in lotul de 22. 5-Ficare echipa din Liga l sa fie obligata ca in lotul de 22 sa aiba cel putin 4 jucatori sub 21 ani.La Liga a ll 6 jucatori sub 21. 6-Drepturile TV sa se imparta dupa sistemul englez.Asa ar fi mai multi bani pt 12 echipe .Si in liga a ll-a acelasi sistem.Asa eliminam suspiciunile de blat.Drepturile TV impartite dupa acelasi sitem,pentru ca am vazut ca se dau meciuri la tv,deci se incaseaza bani. 7-Antrenorul echipei nationale sa fie ales de 'colegiul antrenorilor" colegiu care trebuie infintat si acesta sa fie tras la raspundere de acest colegiu,nu numai de federatie,varsta maxima a acestuia sa nu treaca de 55 ani.Contractul acestuia sa fie pe 2 ani cu optiune de inca doi in functie de rezultate sau de procesul de dezvoltare pe care il doreste FRF. 8-Antrenorii din Romania sa devina manageri ca in vest.Ei sa decida cine vine sau nu la echipa.

Comenteaza:


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu