Tine-ma minte! Inregistrare

Toate articolele

17.10.2013 | ECHIPA NATIONALA

România fără Luceafărul

"Naţionala" a ajuns din nou la baraj după 12 ani, dar fără sclipirea care să anunţe un trend ascendent. Pentru că totul e întîmplare

Este greu s-o admitem, dar e musai s-o facem. Valoarea noastră la momentul actual e cea din meciul cu Estonia, chiar dacă acest adevăr doare, provoacă nemulţumire în tribune şi nu poate transforma seara în care am ajuns cel mai aproape de un Mondial după 12 ani într-una euforică.

Ne aflăm într-un punct critic care nu ţine de numele unui jucător, nu poate fi influenţat decisiv de valoarea unui selecţioner. Am tras de noi cu dinţii, am păşit ca pisica pe cărbuni prin această grupă dulce-amăruie şi am beneficiat de o conjunctură. Pînă la urmă, ne-am făcut treaba cu onestitate, învingînd echipe care investesc mult mai puţin în fotbal ca noi, precum Ungaria, Estonia şi Andorra, aspect decisiv în economia clasamentului. Am trăit dintr-o mare surpriză, victoria noastră la Istanbul, dintr-un mare noroc, în acel minut 93 de la Budapesta, şi din caracterul de care a dat dovadă Olanda, marţi seară, pe "Saracoglu". Dar de ce ar fi trebuit să ne calificăm noi la acest baraj în dauna turcilor?

"Ce ne recomandă?", cum ar zice unul dintre personajele BD-ului?

Mi-e greu să găsesc parametri la care noi să fim peste turci. Pornind de la PIB-ul de ţară şi ajungînd la cei strict sportivi.La noi, Steaua mizează pe maximum 15 milioane de euro, în vreme ce la ei, Galata şi Fener, care dau grosul "naţionalei", accesează anual vreo sută.  Paralela defavorabilă nouă continuă cu numele echipelor la care evoluează alde Arda Turan, Omer Toprak sau Sahin, Atletico Madrid, Leverkusen sau Dortmund. Vi se par la acelaşi nivel cu Getafele lui Marica, Genclerbirligiul lui Stancu sau Kubanul lui Bucur?

Ca să nu mai vorbim despre discrepanţa dintre oamenii de pe bancă, unul, Fatih Terim, cu performanţe precum cîştigarea Cupei UEFA cu Galatasaray sau calificarea "naţionalei" Turciei în semifinalele Euro 2008, şi altul, Victor Piţurcă, în CV-ul căruia maximum înseamnă calificări la turnee finale.


Cu toate astea, am făcut-o! Jucînd urît, pe alocuri meschin, fără a empatiza cu publicul, nici pe teren, nici în afara lui, această "naţională" a lui Piţurcă a urcat de pe poziţia 53, unde o lăsase Răzvan Lucescu, pînă în primele 30 de naţiuni mondiale. Şi a săltat din urna a patra, unde ne-am aflat la tragerea la sorţi, pe poziţia a doua. Nu-i puţin lucru. Dar faptul că s-a întîmplat e numai rodul hazardului.

Problema fotbalului noastru e alta. Că totul stă la mîna norocului, a întîmplării sau a bunăvoinţei altora. Că nu lucrăm după nici un plan, după nici o strategie naţională, după nici o regulă. România nu ştie ce joacă, cum joacă şi pentru cine joacă. Avem copii talentaţi, de care ne batem joc de peste 20 de ani, pentru că nu le oferim proiecte şi profesori de calitate. Jucăm după ureche, lăutăreşte şi, cît timp o vom face doar aşa, nu vom mai putea avea vreodată vreo Generaţie de Aur. Pentru că aia nu s-a născut din nimic. Ci din copii la fel de talentaţi, dar de care s-a ocupat cineva ani în şir. Luceafărul vă spune ceva?

COMENTARII (41)

De mgexpert pe 24.10.2013 la 10:15
..asta e o temă bună pentru cei care vor şefia FRF. Să vină fiecare cu un proiect, care să fie supus dezbaterii publice, şi cel mai bun să câştige. Din păcate la noi alegerile se fac pe bază de cumetrii.. Piţurcă a săltat în clasament, dar şi el, la fel ca şi Răzvan promovează gaşca în locul unei selcţii oneste. Publicul vede cum nişte mediocri fără căutare în europa sunt preferaţi meci de meci iar alţii, mai în formă sau mai talentaţi, sunt marginalizaţi sau nebăgaţi în seamă. Pe lângă joc, sentimentul că naţionala e mai degrabă echipa lui Piţurcă, deranjează cel mai tare. Boloni începuse o muncă de selecţie corectă dar a fost izgonit pentru că deranja anumite interese, deşi ne-a dus la barajul cu Slovenia după ce bătuse Ungaria, pierzând în grupă doar cu Italia.
De utaaradan pe 22.10.2013 la 22:44
luceafarul !? nostalgia comunismului, sau ,,umbrela'' sub care erau adunati juniorii talentati pt. a fi ulterior inregimentati la ,,oi'' sau la ,,ciini''. cel mai important este ca, competitia sa se desfasoare corect, vezi stadioanele goale, iar comisiile si regulamentele sa nu lucreze doar in beneficiul/interesul echipei ovine. restul e bla bla bla...
De chimistul_99 pe 22.10.2013 la 10:42
Am sa-l contrazic putin pe "portaruldelegenda".In perioada LUCEAFARUL am avut rezultate la nivel de juniori. Calificari la C.E. in 1980,1983,1986 si singura calificare la un C.M. de juniori,cu o performanta unica,medalie de bronz .O generatie buna am avut in 1986,dar la turneul final din Iugoslavia,ne-a 'rezolvat" Prunea .Din pacate si-a repetat "performanta"si in 1994 .Din ce a produs Luceafarul si mai tarziu Centrele Olimpice,au trait ani buni echipele nationale si cele din prima divizie.
De stelistul1 pe 21.10.2013 la 02:52
Sa multumim Olandei? Pentru ce? Pentru ca era evident echipa mai buna si ca era obligata de regulament sa-si joace meciul correct? Sau sa multumim Ungariei pt ca a primit gol inainte sa fluiere arbitrul finalul meciului? Turcia are echipa mai buna decat a noastra, dar a facut doar 16 puncte, cu trei mai putin decat norocoasa, baftoasa, kkatoarea-n scaladatoare Romanie cu al ei Piturca. Asta ne recomamnda pe noi, 19 puncte fatza de cele 16 ale adversarului, pt ca fotbalul se joaca pe puncte. In cu totul alta ordine de idei, vreau sa va asigur de suportul meu in fatza declaratilor desantzate ale antrenorului Stelei.
De zurzu_zurzu pe 19.10.2013 la 19:52
Cand a venit Bill Clinton in Romania pe vremea lui Constantinescu,la discursul acela din Piata Universitatii a spus un singur lucru interesant,pe care l a repetat de cateva ori."Romania daca vrea sa reuseasca dpdv economic,trebuie sa faca proiecte si afaceri pe termen mediu si lung".Si in FOTBAL trebuia sa facem la fel.Daca nu vom face asta,nu vom avea niciodata echipe de fotbal la nivel de cluburi si nici nationala.Tot ce s a intamplat pana acum a fost doar rodul intamplari,iar generatia asa zisa de aur este rodul defunctului communism.In perioada post decembrista nu s a realizat nimic la nivel sportiv si nu numai.
De xarthilias pe 19.10.2013 la 12:21
Andrei, despre pressingul incisiv al adversarului (Estonia), timp de 60 de minute, nu amintesti nimic? Faptul ca au jucat, de parca ajungerea la baraj era miza lor, tinand in permanenta 4 sau 5 oameni in jumatatea noastra, dintre care vreo 3 ajungeau si la 25-30m de poarta noastra! Sincer cred ca acel aspect ne-a incomodat teribil de mult. In a doua repriza dupa ce au mai obosit, am jucat relativ ok. Eu nu cred ca Italia ii bate pe estoni la pas, de oricate ori ar juca cu ei. Formatiile care ar reusi acest lucru, sunt foarte putine in Europa. Sunt de acord cu tine ca nu se intrezareste o idee, un argument bun din jocul nostru pe care sa il identificam usor si care sa aduca satisfactie. Cred ca la acest aspect Piturca nu poate lucra mai mult.
De bilaro pe 18.10.2013 la 10:10
Atata vreme cat nu mai exista sport de masa, nu vom avea "varfuri" competitive pe plan mondial. Sunt din Onesti. Daca odata vreme fetitele de clasa intai de la gimnastica erau selectate dintr-o baza larga si de-a lungul multor zile de evaluari, astazi , cu greu se face o clasa de 14-15 fetite. Fetite care pana in clasa a IX-a, se lasa. Chiar si denumirea, " Nadia Comaneci " , devine anacronica, fara corespondent in viata liceului. ... "Din cauza" Daciadei care m-a scos la un cros, m-am transformat dintr-un introvertit fricos si melancolic, intr-un multiplu campion national la judo.E-adevarat ca asta s-a intamplat dupa vreo 4-5 ani ,in care nu batusem pe nimeni.. :)))
De leoc980 pe 18.10.2013 la 01:42
Andrei, pentru ca tot tu ai scris la vremea respectiva si acum ai adus discutia: povesteste intr-un update si CUM a fost desfiintat Luceafarul.
De georgeudrescu pe 17.10.2013 la 20:47
In orice domeniu din România totul se cam face la noroc, fără cea mai mica atenție spre viitor. Uite așa, chiar si fotbalul suferă de pe urma imbecilillor care prin 90 strigau Moarte intelectualilor. Ce am semănat asta culegem.
De vasimutu pe 17.10.2013 la 20:34
ai dteptate in ceea ce spui, dar din punctul meu de vedere spui doar o parte din ceea ce stii. De ce nu ridici urmatoarea problema: cati jucatori romani joaca in echipele din liga 1? Ai dat in Reghe, dar fara sa spui ca celelalte echipe din UCL au cel putin 6 din 11 jucatori straini? l-ati injurat pe Becali, de multe ori pe merit, dar trebuie spus la fel de des, ca ambitia lui cu jucatori romani este benefica pentru nationala. Oare daca toate echipele de pe primele locuri ar avea la fel de multi romani in primul 11 nu ar fi bine pentru nationala? Ce daca dinamo are un foarte bun centru de copii, iar de jucat joaca 2 sarbi, 2 francezi, vreo 3 africani, etc. ? Ce bine face cfr Cluj primei reprezentative si cand au transferat si promovat un jucator roman care sa joace la nationala? Si acestea sunt probleme care trebuie ridicate si pentru care trebuie gasite solutii?
De leolivinginkorea pe 17.10.2013 la 20:14
Exista o singura solutie...: Antrenori straini(Belgia,Spania sau Germania) la juniori de la 10 ani in sus !
De jos_cenzura pe 17.10.2013 la 19:06
Gresit. Fiecare generatie e diferita. Cei nascuti in jurul anilor 1980 (adica generatia mea si a lui Mutu) suntem mai firavi, mai prost hraniti, si in general stam mai prost fizic decat cei nascuti inaintea noastra (cand am auzit ca anumite conditii nu erau atat de jalnice, gen lipsa de mancare, de caldura etc). Deasemenea, pe vremea noastra, dar mai ales a celor dinaintea noastra, nu era nimic de facut in afara de a citi si de a se juca afara. Generatiile mai noi au alte preocupari, alte tentatii, asa ca fotbalul nu mai are atatia adepti. Ne putem uita la miutele incropite la iarba verde - lispesc cu desavarsire, in cazul in care nu sunt 2-3 burtosi care isi dau pase tinand in acelasi timp sticla in mana, la un gratar. Si acesti burtosi sunt din generatia mea sau mai batrani. Deci nu putem compara aria de selectie de pe vremea "Generatiei de Aur" cu cea actuala - asa ca nu e corect sa avem aceleasi asteptari.
De vandersaar pe 17.10.2013 la 18:29
Ai pus punctul pe "I" ca deobicei. Iti apreciez pertinenta si obiectivitatea, ce ce te recomanda (cum ar zice si tu dar si unul dintre personajele "BD-ului"), drept un jurnalist care se respecta.
De goghe pe 17.10.2013 la 17:50
Da-mi voie sa te contrazic un pic, pe ici pe colo si doar in punctele importante  Din punctul meu de vedere, problema fotbalului romanesc este problema societatii romanesti, care are la rindul ei problema banului. Dar nu lipsa banilor. Nu! Din potriva, prezenta lor in orice moment si in orice aspect al vietii. Sa ma explic. Vorbind de fotbal. Nu exista o pagina de ziar, un articol, un comentariu, un interviu, in care sa nu apara „cit valoreaza X, cit cistiga Y, cit investeste Z“. Totul se masoara in bani. Publicul, media, tot ce ne inconjoara este invatat sa masoare totul in bani. Nu sint pe linga realitate, dar pe linga bani, mai trebuie si altceva. Trebuie motivatie si pasiune, iar copii sint primii care pot fi motivati usor asa. Te duci acasa cu o medalie de git cistigata la un turneu, spui ca esti campion national – ai ceva! Sa le dam copiilor posibilitatea de a avea ceva ce nu poate fi cumparat. Cind o sa le dam posibilitatea copiilor sa zica celorlalti copii cu parinti mai potenti „da, tu ai bani si haine noi de firma, dar eu sint campion national de juniori“ atunci le-am dat o sansa si lucrurile se vor schimba! Dar daca tu ai 19 ani, ai dat 2 goluri cu nimeni si urla ziarele despre tine a doua zi, cu evaluari, cu transferuri, salarii si mai stiu eu ce ..... tot la ce te gindesti este sa cistigi mai mult nu sa fii mai bun. Presedintii si patronii de cluburi, impreuna cu „managerii“ de la ligi si federatie hotarasc sa desfiinteze campionatele de juniori, copii si care mai erau – din motive financiare! Nu sint bani! Nu, nu este adevarat! Nu exista profit pentru ei!!! Asta este marea problema! Excrocii care „detin“ cluburile nu vad decit profitul! Sistemul trebuie schimbat, nu cluburile sa aleaga cum sa se faca competitiile, pentru ca vor arunca tot timpul la gunoi competitiile de copii-neprofitabile. Eu zic ca aici este buba. Sa nu mai fie absolut orice de vinzare. Reguli care sa nu aiba cumparata schimbarea.
De gabigator pe 17.10.2013 la 17:17
Recunosc, eu am ceva curiozități: oare Olanda ar fi fost așa de hotărâtă dacă în locul Turciei ar fi fost oricare țară vestică sau chiar și de prin centrul Europei? Fie ea cât de mică? Fie ea, să zicem, Țara Galilor? Fotbalul și politica sunt conectate. S-a văzut de-a lungul istoriei și încă o să se mai vadă. Indiferent de reputația pe care o au românii prin străinătățuri, turcii sunt mult mai puțin plăcuți. Să lăsăm corectitudinea politică deoparte, dincolo de toate milioanele de euro care se învârt prin Turcia, nimeni nu-i place și nimeni nu-i prea vrea. Creșterea economică de acolo e privită cu sprâncene ridicate a suspiciune, întreaga țară e văzută ca un imens bazar în care orice se negociază și marfa-i proastă și, colac peste pupăză, mai sunt și musulmani. Laici, ce-i drept, deși guvernul face tot posibilul să schimbe și treaba asta. Oricât de hoți și țigani am fi percepuți noi, turcii sunt percepuți mai hoți și mai țigani. În rest, da, sunt de acord, n-avem centre de copii, n-avem antrenori pentru juniori. E o vorbă care spune că un popor are conducătorul pe care-l merită. Posibil să fie valabil și pentru fotbal: la cât am investit acolo, poate avem ce merităm.
De margelatu2011 pe 17.10.2013 la 16:45
CORECT. Conducerea este mediocra spre slaba...E un noroc ca nationala este asa de buna si a ajuns asa de departe. HAI ROMANIA! Totusi - e de mult timpul! Desteapta-te romane/DNA! SANDU & DRAGOMIR dupa fileu. Jos cu INCOMPETENTA si HOTIA!
De pakal pe 17.10.2013 la 16:25
Felicitari! Ai pus punctul pe i. As avea totusi o mentiune. Absenta centrelor de copii si juniori nu reprezinta neaparat o cauza pt. declinul fotbalului romanesc, ci, in opinia mea, tot un efect. Cauza principala este data de absenta banilor. Poti sa imaginezi tot felul de proiecte si strategii, care, pana la urma, nu sunt “rocket science’, daca nu investesti financiar corespunzator, degeaba. Banii care circula in fotbalul de la noi, atat cat sunt ei, au cu totul alte scopuri, care, in realitate, nu au nimic in comun cu fenomenul. Poate parea paradoxal, in conditiile in care vedem, de exemplu, ca in Liga 1 apar din ce in ce mai multe echipe sustinute de autoritatile locale. Ar fi interesant de vazut insa la ce servesc acei bani cu adevarat. Din acest punct de vedere, situatia fotbalului romanesc corespunde cu cea a societatii in care traim. La ora actuala, Romania nu este competitiva in nimic. In ce ma priveste, nici nu cred ca se va schimba ceva. Performantele trecute vor ramane o simpla amintire. Pt. altele noi, ar trebui sa schimbam tara sau sa avem mult, mult noroc (conjunctura favorabila de care aminteai). Nu vreau sa par patetic, dar chiar nu am nicio speranta ca actuala stare de fapt s-ar putea imbunatati. Sa se schimbe conducerea federatiei si a ligii? Foarte bine, desi nu vor fi inlocuiti decat niste oameni in cadrul aceluiasi sistem.
De zurzu_zurzu pe 17.10.2013 la 16:13
l0gan001--Dar ia spune mi tu mie,cam cati antrenori s au perindat pe la echipa nationala in ultimi 23 ani,afar de Razvan Lucescu ca noi sa spunem,domnule,tot Piturca era mai bun.Iti zic eu daca tu nu stii,Ienei,Iordanescu si...Piturca.Pe Boloni nu l pun pt ca ala a plecat dupa 6 luni.Ma mir cum mai are curajul si bunul simt sa mai discute de nationala,cand pentru el au contat banii lui Sporting Lisabona.Ma rog,i se iarta ca l a promovat pe CR7...Deci despre ce vorbim noi aici?Ai vazut un Mircea Lucescu,vre un olandez,italian,spaniol mediu,nu faimos?Eu nu si nici altii.Deci nu ai termen de comparatie pentru Piturca.Dupa mine nici Ienei si nici Iordanescu nu s mari antrenori pentru ca nu au calcat pe urmele lui Lucescu,iar nationala aia asa zisa de aur I a facut mari antrenori.Dupa pe unde au antrenat au fost praf si o stii si tu foarte bine asta.
De paul74 pe 17.10.2013 la 15:26
una dintre solutiile ptr revigorarea fotbalului romanesc este reinfiintarea campionatului de tineret sperante,cu meciuri in deschiderea celor de seniori.de acolo apar tineri talentati, acolo se pot rula si evolua intr-un mod continu. alta solutie ar fii obligativitatea folosirii unui numar de tineri u 21 in teren.de asemenea marirea numarului de echipe in ligile inferioare, prin subventii de la primarii,relaxarea criteriilor de licentiere,etc.federatia sa caute modalitati de specialiazare a antrenorilor in tari cu fotbal juvenil dezvoltat:olanda,spania,german ia,franta sau cooptarea antrenorilor de copii si juniori straini in cadrul federatiei. avem copii talentati-bumba,ionita2,d.rota riu,stanciu,iancu,r.marin,vl.m orar,ciolacu,mitrita,hodorogea ; strainatate-vana,balasa,boldor ,tugui,tirajr.,st.popescu,nica ,n.marin,s.suciu,stoian,etc
De laurentiu972 pe 17.10.2013 la 15:18
Si turcii au ceva comparabil cu Luceafarul? De copii de acolo cine are grija ?
De stelist1986 pe 17.10.2013 la 14:42
Povesti.Nu avem jucatori de valoare. Jucam doar cu ce ghiceste Piturca de pe la echipe ca Pandurii, Astra, Fc Arges, Fc Brasov. Jucatori care nu insemnau nimic pana sa-i aduca el la nationala. Nu mai avem ,ca pe vremuri, jucatori care sa rasara singuri si sa te oblige sa-i chemi. Ii fortam pe Iancu , Stanciu sau Alexe dar ei sunt jucatori cel mult bunicei si carente de comportament. Deci, n-ai cu cine sa ai o idee de joc pe termen lung pentru ca jucatorii nostri nu joaca la cluburi sau se pierd pe drum . Te duci cu Loganul la formula I si ce faci? Incerci sa-l obstructionezi pe ala din spate , sa mergi in zig zag, nu sa faci tactici de echipa cu care ai putea castiga secunde.N-ai ce sa faci cu secundele. Treaba noastra e sa-i facem pe ceilalti piloti din echipele adeverse , sa nu-si gaseasca volanul.
De cik.ro pe 17.10.2013 la 13:56
Domnule Vochin, pe prima pagina, in ziarul dvs, scrie ca avem cea mai buna clasare, din ultimii trei ani. E trend ascendent, sau nu, sa intelegem si noi ? Semnat Adi, blog cik.ro
De nausea pe 17.10.2013 la 13:19
Excelent Andrei! Dar pentru jocul urat, lipsa de valori si restul tarelor stim cu totii cine e vinovat: conducerea! Ar trebui dati jos cu forta (ca singuri am vazut ca n-o sa plece). Dar cine sa ii dea jos? Adunarile generale, comitetele, comisiile, sunt slugile lor !? Iar daca un ziarist se ia de ei risca sa-si piarda slujba - asta e o kestie deja infioratoare care se intampla in zilele noastre! Deci jos cu totii, sandu, dragomir, familia becali! In alte sporturi se face performanata mai mare cu bani mai putini, oameni capbili si inteligenti pot face aicea. In fotbal nu exista decat mafie. Sa ia model de succes de la altii, modelul belgian mi se pare cel mai potrivit pe noi. Dintr-un punct de vedere era mai bine sa ne clasam chiar sub ungaria, evidentele n-ar mai fi fost mascate de un fals loc 2, si poate se miscau lucrurile mai r/d spre singura solutie, disparitia sistemului sandu!
De patopato pe 17.10.2013 la 13:00
Sa mori tu frate zici ca suntem Argentina ori Brazilia si am facut niste jocuri proaste de am ajuns la baraj.
De danmarius pe 17.10.2013 la 12:43
Andrei, ai innebunit? Pai articolul asta il sperie chiar si pe Marele gica popescu, viitorul nash. Acest articol trebuie sa fie pe pagina 1 in gazeta macar 7 zile consecutive. Felicitari!
De l0gan001 pe 17.10.2013 la 12:25
Zuzu ca sa faci ce zici tu degeaba vreibsa dai pasa inainte daca nu ai cui sau dai mingea in balarii .in timpul meciului cu estonia chiar subliniam ce centari dadeau olandezii de pe stanga (vezi meciul cubungaria) si ce centrari putea sa dea rat.nu s fan pitzurca ba din contra dar numai el putea sa duca o asemenea echipa la baraj nu neaparat prin valoare ci mai mult prin noroc.ai enumerat niste goluri mai sus cu ce alt antrenor roman se puteau da asemenea goluri?sinca sa mi temin ideea sa nu te miri daca o sa ne vezi la vara la mondial dupa un baraj cu grecia intr un meci decisiv in care grecii rateaza vreu 11 m in minutele de prelungire ale meciului decisiv.oare ar conta?
De zurzu_zurzu pe 17.10.2013 la 12:08
l0gan001-Piturca nu a facut bici din materialul asta.Piturca a facut o nationala care joaca dupa cum este el ca suflet si om.Nimic mai mult.Te asigur ca un alt antrenor cu metode moderne ,mai vertical pe poarta ,cu pressing sus ,facea mult mai mult cu acesti baieti.Nu I o generatie atat de rea si cu o mana de antrenor adevarat,nu pokerist ca Piturca,aveam de mult o nationala buna,nu mediocra ca aceasta.La baraj o sa fim umiliti si acasa si in deplasare si o sa vada toti cei care il pupa in fund pe acest barbugiu ca a dus nationala la baraj,dar uitati un lucru.El nu a facut nimic ca aceasta nationala sa se exprime frumos,profitabil pe teren,doar a cules niste intamplari care ne au adus aici.La Instambul am dat un gol intamplator,cu Andorra la Bucuresti am marcat in minutul 90 ,la Budapesta am egalat in minutul 93,In Andorra abia am dat gol in minutul 41 si la Bucuresti cu Estonia ne am chinuit o repriza sa marcam si am castigat cu 2-0 ,scor care nu ne ajuta cu nimic la o eventuala victorie a Turciei ,daca Olanda nu si respecta cartea de vizita.Si atunci,de ce il laudam pe acest Piturca,care nu are ca merit decat hazardul ,norocul,nu si lucrul bine facut,care la final sa poata spune oricare din tara asta romaneasca,ne am calificat pe spatele nostrum ,fara a fi nevoie sa fim ajutati de nimeni!Problema noastra a romanilor e ca vedem lucruri marete unde nu sunt si merite personalle unde nu exista.Vochin are mare dreptate.Nu avem indentitate,valoare,un stil de joc,nimic.Asta pentru ca nu avem antrenor care sa si imprime propria filosofie de joc,de exprimare in teren,printr o asezare inteligenta care sa suplineasca lipsa de valoare printr un joc simplu,eficient,cu pase din foarte putine atingeri si multa miscare in teren,verticalitate,sa putem ajunge usor la poarta adversa,pentru ca prin jocul prestart,batranesc si lipsit de fantezie ne ia ani lumina sa facem asta.D aia nu marcam,pentru ca dupa recuperare ,prima pasa e inampoi sau lateral,niciodata in fata,pe jucatorul demarcat,pregatit sa preaia si sa atace poarta.Asta ii imputam noi lui Piturca .
De dac.impielitzat pe 17.10.2013 la 12:07
acest articol reitereaza ce se spune si se vede cu ochiul liber de cei care chiar iubesc Romania si echipa nationala de vreo 10 ani incoace daca nu mai bine. spune exact ce se intampla in fotbal ca si in restul vietii romanilor. ne batem joc de noi insine, de viata noastra. toti. si cei care sunt la conducerea acestei tari in toate departamentele si cei care stam si-i lasam sa o faca. pana nu facem ceva ca natie, ca popor, sa ne ridicam din mocirla, sa ne schimbam mentaliatea pe care o avem azi nimic nu va fi mai bun. "trezeste-te romane!"
De j.bravo pe 17.10.2013 la 12:06
unul dintre cele mai bune articole de pe gsp. foarte echilibrat si punand punctul pe i. nu se va schimba nimic insa, nici in 100 de ani. pur si simplu, frf si lpf sunt conduse de oameni fara viziune, obisnuiti cu ciupeala. in fine. felicitari D-le Vochin
De albertino pe 17.10.2013 la 12:04
Sansa unor nationale sunt jucatorii naturalizati sau copiii emigrantilor (vezi Belgia). Poate ca sansa noastra o reprezinta copiii asa-zisilor capsunari, care au sansa sa creasca intr-un fotbal profesionist. S-au schimbat vremurile...
De haxor pe 17.10.2013 la 12:03
fotbalul romanesc nu are stabilitate, un mare cronicar de la ziarul L'Equipe spunea cu ani in urma inaintea unui meci decisiv ce Franta trebuia sa-l castige ca sa mearga la Euro 96 in fata Romaniei la Bucuresti; "romanii sunt super talentati tehnic in schimb planeaza o instabilitate la nivel de grup si o aureola de naivitate". Ce mai poti aduga la asta? :-) Articolul se termina asa dupa o pagina acordata meciului in care aduce numeroase elogii la adresa nationalei din acea epoca, nationala pe care o cunoastem bine cu totii si nu aceasta nationala de mistocari ai fotbalului si "vanatori" de rezultate fara stabilitate in evolutii. E o chestie de mentalitate si asta se formeaza din anii fracezi si nu prin baruri, televiziuni, presa si la pitipoance.
De cimpanzeul_visiniu pe 17.10.2013 la 12:02
Eu văd lucrurile invers. Cu costuri mult mai mici decât ale turcilor, i-am depăşit în clasament şi am fost egalii lor în meciurile directe. Nu noi, ei ar trebui să fie supăraţi şi să-i critice pe şefii fotbalului. Cu sutele lor de milioane cheltuite abia sunt la nivelul Ungariei. Şi echipele lor de club au pierdut destul de des cu ale noastre, deşi au bugete mult mai mari şi vedete de import. Să cheltuieşti cât Borussia Dortmund şi să ai rezultate cât CFR Cluj mi se pare un dezastru.
De marin2 pe 17.10.2013 la 12:02
Stupizenie . Nu avem un sistem fotbalistic ? Avem macar un sistem de orice fel , exceptind sistemul de furat care sa ne dea dreptul sa ne numim oameni ? Unii muncesc si au venituri de rahat in timp ce sportivii din orice ramura au de bine de rau venituri frumoase iar daca vorbim de asa zisele vedete din fotbal chiar daca nu au rezultate o duc mai mult decit bine.Sa ne desteptam si sa nu mai vrem sa mergem la mondiale numai pentru politicieni ca o scuza ca merg in Brazilia .Sa mai stea si acasa .
De portardelegenda pe 17.10.2013 la 12:02
andrei , observ cu bucurie si uimire ca pe zi ce trece incepi sa intelegi esent fotbalului mai bine decat aia care l-au jucat la nivel inalt.Iar pentru asta tin sa te felicit . In alta orine de idei, daca tot abordezi in scris problemele destul de obiectiv as vrea sa stiu de ce atunci cand ii prindeti in direct si in studio pe cei doi Lolek si Bolek ai fotbalului romanesc nu-i intrebati din ce motiv nu urmaresc folosirea banilor care sunt distribuiti catre cluburile de div A cu specificatia : pentru centrele de juniori. Acesti bani sunt folositi de sefii fotbalului drept mita electorala pentru a ramane in functii iar voi ziaristii stiti si taceti din gura de frica RATINGULUI .Mai precis va faceti ca muscati cand de fapt le lingeti picioarele asa ca nu mai pune intrebari la care deja sti raspunsurile ca nu prea tine. Si apropo de Luceafarul vezi ca ei ca si rezultate au fost cam slabuti , abia dupa ce au ajuns pe la echipele de seniori au reusit datorita NIVELULUI COMPETITIEI nu datorita Luceafarului. Si crede-ma ca stiu ce spun .
De gintonic16 pe 17.10.2013 la 12:00
tare bun (si dureros de real) articolul! cine are ochi de vazut sa vada!... ma gandesc la viitoare echipa manageriala a FRF sa faca ceva serios in bransa copiiilor si juniorilor, iar ministerul tineretului si sportului sa incurajeze cresterea tinerelor talente la mai toate sporturile, ca am cam ramas in urma tuturor!!
De hexagon pe 17.10.2013 la 11:58
imi place articolul, pt ca e echilibrat. se pomeneste de nivelul tarii, de realizari de tot felul...fotbal face parte si el din tot ce tine de romania...eu unul as crede in noroc, daca ar fi fost o calificare gen meci de cupa, nu o calificare care s-a disputat pe aproape 2 ani...laudam olanda pt ca a jucat corect? suntem noi de vina ca si turcii au avut problemele lor? cineva a facut un clasament in 3 cu noi turcia si ungaria, tot primii suntem...intamplare sau nu, tot pe 2 iesim...grav e ca valoarea nu e una tinut minte, si ca toti de la nationala trag de ei sa se autodepaseasca...nu stiu de unde noi traim cu impresia ca suntem cei mai buni, indiferent ca e vorba de fotbal, gimnastica, canotaj, handbal... sa nu imi spuneti ca econmia si nivelul de trai au luat-o inaintea sportului, ca nu va cred :) ... dl vochin, ce a patit gabi balint? nu-l mai asezati langa decebal:)...sau sa mearga la emisiuni la ivanovici... sau poate iii gasiti un contract de antrenor, ca prea le stie bine pe toate...teoretic desigur, ca practic am vazut!
De zurzu_zurzu pe 17.10.2013 la 11:48
Joze_Murinio-eu zic ca si tine ,sa avem echipe U19 dar sa nu joace la matineu.Ar fi mai benfic penru ele sa joace in deschiderea mecilui de seniori.Sa faca deplasarea cu echipa de seniori,cazata in acelasi hotel si atunci cand se face trecerea de la echipa U19 la cea mare se intampla ca ceva normal,fara ca acel tanar de 19 ani sa I se para cine stie ce.Deci el se va acomoda imediat pt ca oricum au stat impreuna in deplasari.
De sakamoto pe 17.10.2013 la 11:42
Situatia fotbalului condus de Sandu nu este una roza. Dimpotriva, catastrofala! De mai bine de20 de ani, fara campionate de copii, juniori si tineret-speranre. Cu arbitri penali care stabilesc clasamentul, fiecare meci este trintit de borfasi. Campioana se cunoaste inca de la inceputul campionatului. Tribunele sint tot mai golase, spectatorii s-au saturat sa vada spectacol grotesc, in care actori principali, nu sint fotbalistii ci arbitrii penali si penibili. Un fotbal dezamagitor si care moare incet si sigur...Cei care-l conduc au acumulat-ilicit- averi uriase.
De jcarstea pe 17.10.2013 la 11:37
Putem spune ca a fost o calaifcare "la cacialma"! Dupa cum este si antrenorul.
De joze_maurinio pe 17.10.2013 la 11:34
Eu nu inteleg de ce nu se face campionat de under 19 la noi? Adica echipele din Liga 1 sa aiba si echipe de U19 care sa joace meciurile din etapa, fie joi, vineri sau poate duminica dimineata. Aaa, stiu de ce: "NU E BANI DE ASTEA!" ar spune cu naduf presedintii analfabeti de la noi. Pai, de ce nu? In loc sa dai contract de 150 de mii unui jucator de 2 lei, mai bine dai cate 1000, 2000 pe an la 18 jucatori under 19 + stafful + deplasari si acolo te duce. Dar la noi se face totul dupa mintea luminata a lui Mitica si acolitii votanti. Stiti ce job are Mitica de la Liga? Va spune eu: Supervizor de santier. El sta pe santiere si da ordine, il doare-n palarie de fotbal, merge si dupa ureche.
De l0gan001 pe 17.10.2013 la 11:29
Oare grecia cand a castigat un turneu final dadea cate 7 8 goluri pe meci.asta ne e valoarea de getafe kuban sau geng.....birlicii aia.si pitzurca a intuit bine materialu pe care il are de prelucrat si a reusit sa faca bici(bn si cu putin noroc caci faravin viata e tare greu)

Comenteaza:


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu