Tine-ma minte! Inregistrare

Toate articolele

10.05.2012 | INTERNATIONAL

Două lucrări de diplomă

Prima a fost cea a organizării. A montării unei scene onorabile pe care să se joace spectacolul european. Aici chiar am avut emoţii, ştiindu-ne incapacitatea de a duce la bun sfîrşit ceea ce începem frumos. De astă-dată însă chiar am reuşit. Finala Europa League a fost un real succes, iar noi, românii, trebuie să fim mîndri de asta.

V-o spune unul care a avut şansa de a vedea la faţa locului Campionate Europene sau Mondiale, finale de cupe europene, din 1994, de la World Cup-ul Generaţiei de Aur, şi pînă în prezent.

Miercuri, 9 mai, n-a fost ziua Europei, ci a Bucureştiului. Adică a unei capitale europene care a izbutit să nu fie mai prejos decît Los Angeles, Paris, Moscova sau Viena în organizarea unui astfel de eveniment. Nici mie nu-mi vine să cred ce scriu, dar vă garantez că e adevărat! Şi a fost atît de frumos!

A doua lucrare a fost cea fotbalistică. Finala a însemnat intersecţia a două filosofii. Atletico contra Athletic. 4-2-3-1 versus 4-3-3. Reactivitate contra activitate. Tranziţie contra posesie. Simeone faţă cu Bielsa. Experienţă contra tinereţe. Două stiluri complet diferite.

Superficialii ar spune că răul a învins binele. Că aceia care au stat la cutie, care au aşteptat în propriul teren să distrugă acţiunile adversarului şi apoi să lovească pe contraatac au avut cîştig de cauză. Nimic mai fals.

Finala de la noi de acasă ne-a arătat, de fapt, altceva. Că în fotbal curentele creative sînt de mai multe feluri. Unele sînt mai estetice, altele mai pragmatice. Dar fiecare creează istorii. De o parte Herrera, Bearzot sau Mourinho, de cealaltă Michels, Cruyff, Guardiola. Între ei, poate, Sacchi.

O dată triumfă primii, iar apoi, ca-n modă, vin la putere ceilalţi. În anul în care Barca a căzut, nici Bielsa n-a mers pînă la capăt. A făcut-o Simeone. Şi a fost atît de frumos!

COMENTARII (5)

De vcun pe 11.05.2012 la 09:27
legat de organizare cred ca toti suntem uimiti. totul a fost OK. legat de meci tin sa cred ca pe langa tactica s-a strecurat un gigant pe langa pitici: FALCAO.
De cneius pe 11.05.2012 la 09:04
Corect comentariul lui rctmnpx. As mai adauga faptul ca unii vorbesc intr-o viteza de te poate apuca durerea de cap. Totul este rapid si, de multe ori, obositor: stiri, comentarii, reclame, etc.
De rctmnpx pe 11.05.2012 la 08:26
Se intampla un fenomen pe care deocamdata nu-l sesizeaza nimeni.Profilul telespectatorului s-a schimbat mult in ultima vreme.Nu intru aici in amanunte.Realitatea e ca multi privitori la tv si aici ma refer la transmisiuni sportive - recte fotbal - RENUNTA, din cauza acelor baieti trimisi sa comenteze.Uneori sunt trimisi sa comenteze oameni cu voci care nu se preteaza pentru microfon(Cheltuitoru s.a.),vorbesc mult si inutil(pareri personale, amanunte nesemnificative,dau verdicte,fals entuziasm,pronuntie gresita - intrun cuvant adevarate vuvuzele).Personal am preferat sa vad meciul la un post unguresc desi nu cunosc limba.In concluzie,ei reusesc sa scada semnificativ audienta. Trebuie sa fii un fan inrait sau masochist sa poti sa-i urmaresti.Un cetatean normal care cauta relaxare renunta.
De plischi pe 11.05.2012 la 07:00
o mana de indivizi au trudit din greu pentru ca oamenii sa nu mai iubeasca fotbalul - la noi, ma refer - asa cum o faceau pana nu de mult. ii cunoastetzi foarte bine. ps. acest comentariu este destinat textului scris de catalin tolontan si vi-l trimit dv. cu dorinta de a i-l transmitedeoarece la blogul domniei sale, din motive necunoscute mie, de ceva vreme am interdictie. cu scuze si cu multumiri.
De maistor_kokir pe 11.05.2012 la 04:28
credeam ca ne zici ceva de golurile lui falcao,chiar si a lui diego,dar acela era golul de 3-0 ... ce-a facut falcao e peste tactica lui simeone ...sunt o gramada de atacanti ,de milioane de euro si mai mult chiar,care la acele doua faze ar fi tras in aparatorii basci ,tocmai de aia el valoreaza 40 mil...

Comenteaza:


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu