Tine-ma minte! Inregistrare

12.10.2009 | ANALIZA

Unde a greşit Răzvan

După 0-5 orice analiză tehnico-tactică ajunge să cadă în derizoriu. E momentul în care selecţionerul trebuie doar să priceapă de ce Mourinho l-a dat afară în şuturi pe Mutu, iar acum lucrează fără probleme cu Chivu

Povestea începuse cu mult timp în urmă. Era acum vreo 5 ani cînd, Flavius Moldovan şi Vasilache, legitimaţi la Rapid şi proaspăt umiliţi într-un meci la Galaţi, îşi înecau supărarea pe la 3 dimineaţa prin barurile din Herăstrău. Fără respect pentru ei, pentru suporteri sau pentru antrenorul care-i creditase.

Dar ei nu fuseseră primii. Cu cîtva timp înainte, un supertalent,  un făcător de joc şi un mare favorit al tribunei, pe numele lui Ziyati, a fost exclus din lot tot pe motive disciplinare.

Şi nici el nu era o premieră, pentru că înainte fusese un altul, Sabin Ilie, cel ce marca în poarta duşmanului de clasă, Steaua, dar apoi pleca izgonit dintr-un Giuleşti care îşi pregătea serile de glorie.

Atunci, antrenorul construia grupul, iar edificiul se baza pe o fundaţie solidă zămislită din reguli clare. Chiar dacă aveau valoare, chiar dacă echipa îşi pierdea din calitate, cei care au atentat la siguranţa vestiarului au fost aspru pedepsiţi. Aruncaţi din casa în care Răzvan Lucescu construia performanţa.

Cu Lucescu jr. pe bancă, Rapid a jucat sferturi de finală în Cupa UEFA, a eliminat formaţii de top din Europa, ca Feyenoord sau Hamburg, a cîştigat două Cupe ale României şi a mai izbutit un parcurs european fără a cunoaşte înfrîngerea. Dar mai mult decît atît, a creat un grup bazat pe respect reciproc şi pe disciplină liber consimţită.

Istorie repetată
La echipa naţională a încercat acelaşi lucru. S-a apropiat de jucători, le-a oferit libertate de mişcare şi deschidere, le-a modificat programul de cantonament, a încercat să creeze o lume normală. A dat fiecăruia mult, enorm, tocmai pentru a le putea cere la fel în ziua meciului. Numai că a uitat de regulă.

Adrian Mutu şi Adrian Cristea şi-au luat o porţie şi mai mare de libertate. Primul, la cea dintîi acţiune a echipei naţionale sub noua comenduire, celălalt, ca de fiecare dată de cînd Răzvan a preluat "naţionala". Chestie de educaţie, de bun simţ, de cei 7 ani de acasă. De lipsă de respect faţă de toţi şi de toate.

A fost momentul în care Lucescu jr. a plătit tribut faptului că a crescut într-o casă în care fotbalul n-a fost vehiculul care să te poarte în împărăţia jeep-urilor, starletelor, vilelor şi manelelor, ci o adevărată religie. Pentru că a aplicat principiul "sînt om cu tine pentru a fi om cu mine" cu un personaj care nu merită lucrul ăsta. Pentru că nu a aplicat REGULA indifirent de consecinţe. EXCLUDEREA IMEDIATĂ după episodul de miercuri dimineaţa, cînd fotbaliştii rupeau cluburile bucureştene.

Mărul stricat
Pe Adrian Cristea nu-l iau în această discuţie. La ce a făcut pînă acum în fotbal e acea cantitate neglijabilă căreia trebuie să-i rosteşti prenumele pentru a-l identifica. Receptorul acestor rînduri e însă Mutu. Cel ce trebuia să fie liderul, trailerul, exemplul acestei generaţii. Capul de serie. Omul care să ne facă mai dulce despărţirea de Hagi.

Aiurea. Cel mai elocvent exemplu de brînză bună în burduf de cîine, expresia întreagă a ratării, Mutu şi-a mai bătut joc de un partener. După marele Dobrin, pe care l-a persiflat, după Dinu, căruia i-a rîs în faţă, după ce a fugit din cantonamentul lui Iordănescu şi l-a înjurat în faţă pe Piţurcă, a venit la rînd Răzvan. Care a crezut că tratîndu-l cu prietenie va primi respect. Ce eroare!

0 pase au schimbat între ei Mutu şi Chivu

E minutul 33. Scăpat spre poartă, dar semnalizat în ofsaid, Mutu continuă acţiunea. Ştie că are un galben, dar îşi face rost de al doilea pentru a nu-şi murdări echipamentul miercuri, la Piatra-Neamţ, cu Feroe. Acum 12 ani, Gică Hagi şi Gică Popescu intrau pe nămolul din Ghencea, pe o ploiae infernală şi marcau împreună 5 goluri în poarta Luxemburgului.

E minutul 50. Mutu driblează fără respect faţă de colegi la centrul terenului, pierede evident mingea, apoi ridică braţele şi-i ceartă pe toţi. În timpul ăsta Krasici, face contraatacul, îi pasează lui Pantelici, care trage pentru 2-0. Acum 25 ani, Loţi Boloni alerga ca disperatul, la aproape 35 de ani, în minutul 115 al finalei de la Sevilla, vreo 50 de metri pentru a-l bloca pe Carrasco, cel care-i furase o minge puştiului Belodedici.

Rezistă şi taie, Răzvane!
E a doua zi după cel mai drastic eşec al naţionalei din ultimii 20 de ani. Ziua în care ne aducem aminte de liderii naţionalei din anii 70-80-90, pentru că cel pe care-l doream în locul lor ne ajută să creionăm comparaţiile. Caracter contra nepăsare. Educaţie contra bădărănism. Creier contra hormoni. Aici ai greşit, Răzvane! Pentru că, spre deosebire de tatăl tău, tu ai avut ghinionul de a moşteni un asemenea lider de grup. Şi n-ai avut inima de a-l arunca la coşul istoriei fără resentimente sau temeri. Bucură-te însă că ai descoperit asta înainte de ceea ce va fi adevăratul tău examen, viitoarea campanie de calificare. Capul sus, minte multă, curaj! Şi rezistenţă faţă de cei care te vor presa să nu arunci mărul stricat din coş. Ca acum cîţiva ani cînd asanai Rapidul pe riscul tău ca singura soluţie pentru a-i putea da, mai apoi, alură europeană.

"În ciuda aroganţei de care e acuzat, Mourinho este de departe CEL MAI IUBIT antrenor de către elevii lui"
Andy Roxbourgh

"Fotbaliştii şi colaboratorii mei trebuie să gîndească la fel ca mine: să fie serioşi, să dea dovadă de profesionalism, să fie pasionaţi de ceea ce fac şi extrem de ambiţioşi"
Jose Mourinho

COMENTARII (192)

De amarutz pe 10.11.2009 la 09:43
De geo pe 07.11.2009 la 01:52
De bogo16 pe 19.10.2009 la 17:08
cum as putea lua legatura cu dvs?am o problema si poate ma puteti ajuta....
De puiu pe 13.10.2009 la 20:31
De kaska_dinamovistu pe 13.10.2009 la 17:51
De Marquiz pe 13.10.2009 la 11:06
De felipes22 pe 12.10.2009 la 23:59
am facut si eu ca si multi de aici si citind o parte ca sa nu spun maj mesajelor scrise de cei mai jos si cititnd de altfel si articolul vreau sa-mi exrim opinia, raspunzandu-le si celor de mai jos prin asta: 1. - o parte din vina o are mutu si este destul de mare si am sa va spund de ce: un jucator profesionist nu se da mereu accidentat ca sa nu vina la nationala si daca o face intr-un tarziu tre sa o faca din placere cu gandul de a se sacrifica la maxim pt tara sa ( lucru care nu il face deloc mutulica) apoi ca sa inchei cu figurantul asta vreau decat sa il compar la nivelul MENTALITATII SI AL PROFESIONALISMULUI cu MESSI care a cerut clubului sau FC BARCELONA sa il lase cu o saptamana mai devreme sa mearga la lotul echipei nationale si asta in plin campionta, lucru care mutulica nu l-a facut si nu l-ar face ca il doare in cot de nationala... P.S l-as include si pe Chivu caci asa cum auzeam mai zilele trecute din declaratii, el mai mult vorbeste criticand totodata, decat infaptuieste.. 2.- o parte din vina o are federatia caci stim bine de cine este condusa de ani de zile si cu asemenea conducatori nu poti decat sa te duci in jos....ca sa nu spun mai multe.. 3.- o a 3a parte o au jucatorii carenu le pasa de nationala si habar nu au ce cauta acolo (cred ca se mira siu ei de fapt) 4 - o alta parte de vina o are antrenorul cu toate ca aici este partea ce-a mai mica deoarece hai sa vedem cauzele: ca sa motivezi niste jucatori de DIVIZIA B care nu au valoare , tehnica, rapiditatea, interes etc etc este fffff greu sau imposibil mai ales cad fac ceea ce fac( mutu, cristea, aduceti-va aminte de Midllesbrough Steaua in 2006 in cupa UEFA) si apoi lipsa de motivatie stiindu-se ca sunt in afara posibilitatilor de a se clasifica, indolenta si multe multe alte cauze , fac ca sarcina antrenorului sa fie aproape imposibila fie el Mourinho, Capello, Guardiola etc etc adica intr-un cuvant se intampla exact ca in Liga 1 ... P.S nu vreau sa se creda ca ii i-au apararea lui R Lucescu care in opinia mea este un antrenor mediocru-bunicel la general si printre cei mai buni la nivel national , bineinteles exceptand faptul ca nu avem prea mul,ti antrenori buni la ora actuala care sa stie sa joace atat pe cartea atacului cat si ce-a a apararii(pana si Lucescu si Boloni joaca tot pe cea a apararii) deci nu poti emite prea multe ... Deci rezumand nu poti cere mai nimic atata vreme cat fotbalul romanesc este mort ata la nivel federal, campionat intern , jucatori, organizare antrenori etc etc...asta este realitatea si tre acceptata ca atare ..ne doare poate pe 23 milioane de romani dar asta e adevarul..ne-am obisnuit sa cerem prea mult in loc sa ne vedem lungul nasului...
De Hoha pe 12.10.2009 la 22:53
De groparu pe 12.10.2009 la 20:04
De claudiu pe 12.10.2009 la 19:59
De marian2dor pe 12.10.2009 la 19:34
"Greseala lu' Razvan".. e ca a ajuns "selectioner" (de fapt e greseala federatiei).
De haedun pe 12.10.2009 la 19:14
De mr.zavat3l pe 12.10.2009 la 18:52
De jos_cenzura pe 12.10.2009 la 18:12
De zampano pe 12.10.2009 la 17:42
AVEM O NATIONALA URATA DIN TOATE PUNCTELE DE VEDERE. CU CATEVA EXCEPTII, ITI CREAZA O STARE DE FRUSTRARE DOAR CAND II VEZI CUM ARATA FATA DE CEILALTI FOTBALISTI AI LUMII. ASA CUM REMARCA SI RADU NAUM PE GSPTV, NE RUSINAM CAND II VEDEM ATAT DE PRICAJITI SI STRAMBI IN COMPARATIE CU ATLETII CELORLATE TARI. CAND NI SE MAI SCOATE SI FOTBALUL DIN CAP, CA DUMINICA, AJUNGEM LA DISPERARE SI NEPUTINTA. CAND SE FACE SELECTIA UNOR ASEMENEA JUCATORI NU SE ARE IN VEDERE TALIA SI FORTA FIZICA? ASTAZI FOTBALUL MARE CU MICI EXCEPTII E FORMAT DIN JUCATORI INALTI ATLETICI CARE IMPUN ADMIRATIE DOAR CAND II PRIVESTI. CAND SE FAC SELECTIILE LA GRUPELE DE COPII SI JUNIORI NU SE AU IN VEDERE SI ACESTE CRITERII? CHIAR AM AJUNS ULTIMII OAMENI IN LUMEA ASTA? CHIAR NU NE PUTEM LEPADA ODATA DE TOATE SCURSURILE DIN SOCIETATEA NOASTRA, CARE CULMEA NE MAI SI CONDUC? VOI ZIARISTII SUNTETI VARFUL DE LANCE, DATI SEMNALUL SCHIMBARII. INCEPETI PRIN A NU MAI DISCUTA DECAT CU OAMENII DE VALOARE DIN FOTBAL RESTUL LA GUNOI, IGNORATII TOTAL. NU VEDETI CA TOATA LUMEA ISI DORESTE ASTA? DUPA CE AUDIENTA MAI ALERGATI? ANDREI VOCHIN, CATALIN TOLONTAN, SUNTETI DIN CEI PUTINI IN CARE NE MAI PUNEM INCA MARI SPERANTE. NU NE DEZAMAGITI!
De Cristian Dumitrescu pe 12.10.2009 la 17:42
De curier pe 12.10.2009 la 17:40
De satyricon pe 12.10.2009 la 17:27
Mutu (mai ales) și Cristea sunt vinovați, dar sa-l scoți basma curata pe Juniorul e prea mult. Naționala a jucat prost și cu Franța și cu Austria și mediocru cu Lituania si Mutu nu era pe teren. Chiar nu înțeleg de ce îl țineți în brate pe Lucescu jr.? Doar ca e mai "spălat" decât alții la capitolul imagine si limbaj? E un antrenor mediocru, asa cum tinde sa fie întreg fotbalul romanesc. Trebuia și trebuie în continuare adus un antrenor străin valoros (recunoscut, nu din cei care vin prin campionatul intern). Cei din federație ar trebui sa mai renunțe la o parte din banii pe care-i sug de atâta timp și sa plătească valoarea! In mod normal după un astfel de rezultat și o campanie atât de penibila ar trebui ca toți sa-și dea demisia în bloc. Toți "capii" de la FRF, împreună cu Lucescu jr. ar trebui sa-și dea demisia de onoare! In loc de asta ce se întâmplă? Sandu și Mitica dau declarații în care toata lumea e de vina, mai putini ei înșiși. Daca-i asculți te gândești ca toata țara e de vina, râul ramul ... toți suntem vinovați, mai puțin ei săracii! Iar presa are grija sa-l spele pe Lucescu jr. Si uite asa rămânem doar noi ceilalți vinovați. Si poate ca ar trebui sa ne dam cu toții demisia... din pozitia de suporter al fotbalului romanesc!
De Adrian pe 12.10.2009 la 17:20
De Mihai_cj pe 12.10.2009 la 17:08
De zampano pe 12.10.2009 la 17:06
DIMITRISCLASS ESTI UN MARE DOBI-TOC!
De jenica pe 12.10.2009 la 16:57
De jenica pe 12.10.2009 la 16:57
De TheRealRedDog pe 12.10.2009 la 16:08
De mira avram pe 12.10.2009 la 15:55
De corectorul pe 12.10.2009 la 15:53
De MARIUS pe 12.10.2009 la 15:53
De Gabi pe 12.10.2009 la 15:46
De dorel pe 12.10.2009 la 15:39
De polo XXL pe 12.10.2009 la 15:35
De dan pe 12.10.2009 la 15:31
De Alb-rosu_in_VN pe 12.10.2009 la 15:29
De Luce pe 12.10.2009 la 15:28
De andrei pe 12.10.2009 la 15:13
De Dragos46 pe 12.10.2009 la 15:12
De lutza pe 12.10.2009 la 15:02
De nadir1 pe 12.10.2009 la 15:01
treuia sa termine cineva si cu mutu asta, prea nu-l intereseaza pe el de romania. e clar ca nu e nevoie de el.
De Croitoru pe 12.10.2009 la 14:53
De cfr-ista pe 12.10.2009 la 14:43
De zampano pe 12.10.2009 la 14:41
TOTAL DE ACORD CU ANDREI VOCHIN! RAZVANE, APLICA "METODA RAPID" SI VEI AVEA SUCCES!
De A fi sau a nu fi..? pe 12.10.2009 la 14:38
De clop in plop pe 12.10.2009 la 14:29
De milan6 pe 12.10.2009 la 14:23
pt fanii Craiovei: ce a facut Marele costea cu Vasluiul?a trântit cumva meciul?
De milan6 pe 12.10.2009 la 14:20
pt fanii Mutu: ce face LIPPI cu Cassano? ce a făcut Aragones cu RAUL? ce a făcut Jacquet cu CANTONA?
De starman pe 12.10.2009 la 14:15
De cfr-ista pe 12.10.2009 la 14:15
De bogdan-m pe 12.10.2009 la 14:09
De eugen pe 12.10.2009 la 14:05
De polo XXL pe 12.10.2009 la 14:03
De marius pe 12.10.2009 la 13:58

Comenteaza:


Trebuie sa fii logat pentru a adauga un comentariu